Belföld

Varga Mihály egyeztet a 2024-es sportos taopénzekről

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Közzétették a látvány-csapatsportokra lehívható támogatási keretösszegről szóló rendelet tervezetét.

A Pénzügyminisztérium szombaton közzétett javaslata jövőre is 125,2 milliárd forinttal számol. Ezt azt jelenti, hogy 2024-ben  éppen annyi pénzt lehetne lehívni a társasági adóból a látvány-csapatsportok támogatására, mint idén. Ennek véleményezésre december 17-ig van idő.

A kormány korábban az országos szakszövetségek kérésére a fejlesztésre fordítható támogatások legmagasabb összegét és a működésre fordítható keretet is külön meghatározta. Idén a 125,2 milliárd forintos tao-keretből beruházásokra 35,3 milliárd forintot, működésre 89,9 milliárd forintot lehetett lehívni.

A Varga Mihály vezette tárca által kidolgozott módosítás lényege szerint jövőre ez annyiban változik, hogy kevesebb (31,1 milliárd) mehet fejlesztésekre, ám 93,8 millárd forintra duzzadhat a működésre szánt pénz, 300 millió forintot kaphat a Magyar Olimpiai Bizottság sportágfejlesztési programja.

A hatásvizsgálati lap 10 ezer főben határozza meg az érintettek számát és 122 318 840 580 forintban az intézkedés „költségvetési egyenlegrontó hatását”. Ez utóbbi azért érdekes, mert Varga Mihály a minap úgy kommentálta, hogy a gazdasági kabinetet helyette Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezeti, hogy a szűkösebb forrásokat hatékonyabban kell elosztani, és élni fog  vétójogával, ha azt látja, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van. A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi majd, 2024. január 1-jén lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik