Belföld

Rengeteg felesleges kiadásunk van, amit értelmes dologra is költhetnénk

December 31-ig garantált ajándék vár azokra, akik úgy döntenek, felesleges kiadás helyett nyugdíjmegtakarításra fordítják a pénzüket.

Egy friss kutatás* során minden második aktív korú magyar vallotta, hogy időnként, vagy akár rendszeresen van utólag már feleslegesnek ítélt kiadása, de ahogy idősödik az ember, egyre kevésbé költ meggondolatlanul. Míg a 16-19 évesek kétharmada válaszolta azt, hogy van felesleges kiadása, addig ez az arány az 50-59 éves korosztályban már „csak” 44%. A leggyakoribb pénzkidobás az impulzusvásárlás (56%), az élvezeti cikkekre – dohányzás, alkohol stb. – fordított pénzek (33%), a feleslegesen vásárolt és szemétben landoló élelmiszer (21%), illetve olyan előfizetések – például mobilcsomag, kábel tv -, amelyeket amúgy nem használnak ki (16%).

Pedig a túlnyomó többség szerint sok pénzt meg tudnánk spórolni a felesleges kiadások rendszeres felülvizsgálatával. A válaszadók ötöde egyenesen azt mondta, hogy a havi kiadásuk tizedét vagy annál is többet fordíthatnának értelmesebb dologra, ami egy átlagos fizetést alapul véve a havi 38 ezer forintot is meghaladhatja. Márpedig ennyiből akár a nyugdíjaskori anyagi biztonságot is meg lehetne alapozni.

Szerencsére a pénzügyi tudatosság terén vannak előrelátóbbak, főleg a 40-49 éves korosztály tagjai között. A kutatás szerint ez a korosztály rendelkezik a legnagyobb arányban nyugdíjmegtakarítással (36%), de a felelős pénzügyi gondolkodás abban is megnyilvánul körükben, hogy hosszú távú befektetési célokat tűznek ki, megtervezik pénzügyeiket és ezt a szemléletet egyre többen adják át a gyermekeiknek is.

Közismert, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után 20 százalék – évi legfeljebb 150.000 Ft – szja-jóváírás igényelhető vissza. Gyakori téveszme azonban, hogy ennek igénylése bonyolult folyamat. A kutatásból kiderült, hogy a 40-49 éves korosztály a legtájékozottabb ebben a kérdésben, hiszen mindössze ötödük osztotta ezt a téves elképzelést.

Most december 31-ig garantált ajándékkel várja a nyugdíjmegtakarítást indítani szándékozó új belépőket az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár. Érdemes sietni, mert a 20 százalékos adójóváírás lehetősége a 2023-ban beérkező befizetésekre is igényelhető függetlenül attól, hogy valaki csak év végén lépett be. Ráadásul az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hozama szocho- és kamatadó-mentes, illetékmentesen örökölhető és 10 év után a hozam, nyugdíjasként pedig a teljes összeg szintén adómentesen felvehető.

A belépési akció részletei és feltételei itt olvashatók.

*A kutatás az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár megbízásából készült 2023. november 10 és-13 között 1190 fő megkérdezésével. Az eredmény reprezentatív a magyar 16-59 éves korú, okostelefonnal rendelkező lakosságra nézve kor, nem, végzettség, lakóhely típusa és földrajzi elhelyezkedése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik