Belföld

Ciszterci gimnázium tanára: A keresztény értékrend nem a Fidesz-hűség, nem drámaiatlan giccs

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egyik belső tere.
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egyik belső tere.

A Mandiner cikksorozatára reagált a Válaszonline-on a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egyik tanára. Nényei Pál ezt azért tette, mert a lap – többek között – kifogásolta, hogy az oktatási intézményben beszélgetést szerveztek a „nem keresztény értékrendet valló” Molnár Áronnal.

Nényei – aki eddigi cikkeiben távol tartotta magát „a magyar, aktuális belpolitika mocsarától” – igyekezett közérthetően megfogalmazni, hogy mi az, hogy egyházi, katolikus iskola, és mi az, hogy keresztény értékrend, illetve azt is, hogy ennek a kettőnek van-e köze egymáshoz.

„Amikor a Mandiner számonkéri, hogy egy katolikus iskolában leülünk Molnár Áronnal beszélgetni, aki az iskola értékrendjével ellentétes értékeket vall (ejnye-bejnye, aggódó szülők keresték lapunkat…), abból az derül ki, hogy … biztosan tudja, mi az a «keresztény értékrend». Nemcsak tudja, hanem… nagyon-nagyon-nagyon tudja” – írta az egyházi iskola oktatója, aki ezt az álláspontot farizeusnak tartja.

„Az evangéliumokban elég sok szó esik a farizeusokról, akik pontosan tudják, Jézus kivel ülhet egy asztalhoz és kivel nem; a farizeusok akarják neki előírni, mit szabad és mit nem, kivel szabad, kivel nem, ki a szalonképes, ki nem, azaz beosztják az embertárasaikat jókra és rosszakra” – jegyezte meg Nényei, aki szerint

úgy látszik, mintha a Mandiner az «aggódó szülők» bejelentése nyomán írt cikkével, «Képzeljék, Molnár Áronnal beszélgettek!» kiváltotta volna a farizeus-igazolványt..

Hozzátette: „a keresztény ember épp azért, mert keresztény, azaz krisztusi értékeket vall, igenis leül beszélgetni – minden emberrel”.

– Ha a politikai erőtér úgy alakul, hogy választania kell politikai irányultsága és a hite között, habozás nélkül a hitét választja – olvasható a véleménycikkben, amely szerint a keresztény értékrend

nem a Fidesz-hűség vagy a nemzeti politika, vagy a mindent elfogadó, drámaiatlan giccs.

Ezt követően erős kritikával illetette a Magyar Katolikus Egyházat is. Szerinte a kereszténységgel igazából egyik politikai rendszer vagy ideológia sem tud mit kezdeni. Amikor viszont „egy politikai irányzat túl jóban kezd lenni egy keresztény egyházzal, annak két oka lehet:

  • vagy az illető politikus szent (láttunk erre példát),
  • vagy az egyház kezdi elfelejteni az Evangéliumot.

Arra gyanakszom, korunkra az utóbbi igaz. Egyházunk annyi kompromisszumot köt, amennyit nem szégyell, és hát (kínos dolog, hogy ezt le kell írnom…)

mostanában egyházunk itt, Magyarországon kevéssé szégyenlős. A szépen csillogó pénz mintha elhomályosítaná az Evangélium fényét.

Nényei szerint Krisztus tanítását az egyházi iskolák sem merik felvállalni. „Összebarkácsolnak maguknak valami rettentő torz «értékrendet», és elkezdik követni – az Evangélium helyett. Ez az oka annak, hogy a katolikus iskolákban is virágzik a farizeizmus” – írta a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik