Belföld

Maruzsa Zoltán szerint indokolatlan a státusztörvény visszavonása

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert

Az új életpályáról szóló törvény miatt nem mondtak fel tömegesen a pedagógusok, 99 százalékuk az új jogállást választotta, ezért az Országgyűlés által júliusban elfogadott törvény visszavonására irányuló követelés indokolatlan – hangsúlyozta a köznevelési államtitkár a szakszervezeteknek küldött levelében.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonban fenntartja követeléseit, és továbbra is tárgyalást sürget – derült ki az általuk az MTI-hez pénteken eljuttatott levélváltásból.

Maruzsa Zoltán az azonnali, ötvenszázalékos béremelésre vonatkozó követeléssel kapcsolatban azt írta, a köznevelésben dolgozók jelentős béremelését a kormány is indokoltnak tartja, ennek érdekében a kormány és az Európai Bizottság közös vállalást írt alá. A magyar kormány a vállalás rá eső részét 2022-ben és 2023-ban is kifizette, az Európai Bizottság eddig nem fizetett – tette hozzá.

Arról a követelésről, miszerint a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen, az államtitkár közölte, kifejezetten a szakszervezeti követeléseknek eleget téve lett ez az idő a korábbi 22-26 óra helyett egységesen 24 óra, a 22 órára csökkentés “jelenleg nem aktuális”.

A bérrendszerrel összefüggő követelésekre válaszul Maruzsa Zoltán azt írta, az országosan egységes illetménytábla visszaállítását nem tervezik; a bérek emelkedése a pótlékok és megbízási díjak emelkedését is magával hozza majd; a munkáltatóknak minden, jogszabály által előírt túlmunkát ki kell fizetniük; a teljesítményértékelés szempontjai pedig – amelyeket BM rendelet fog meghatározni – garanciát jelentenek majd az egyenlő bánásmód elve szerinti differenciálásra.

Az államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek máris a teljesítményértékelési rendszer eltörlését követelik, holott azt még be sem vezették. Megjegyezte, a 2022 őszén készített felmérés során a pedagógusok 70 százaléka egyetértett a valós teljesítményen alapuló differenciálással.

Az érdekegyeztetés jelenlegi struktúráján nem terveznek változtatni, annak működése nem sért európai normát álláspontjuk szerint – tudatta az államtitkár.

Az egységes oktatási minisztériumra vonatkozó követeléssel kapcsolatban Maruzsa Zoltán rámutatott: számos európai országban működik hasonló modell alapján az oktatás igazgatása, a döntéseket pedig jelenleg is a kormány, illetve az Országgyűlés hozza meg, nem lenne ez másként eltérő minisztériumi struktúrában sem.

A PSZ nevében Totyik Tamás, a PDSZ nevében pedig Nagy Erzsébet által szignált, december 8-án kelt válaszlevél szerint “legalább 2478-an” hagyták ott az állásukat az új életpályáról szóló törvénnyel “összefüggésben”. Úgy vélik továbbá, a béremeléssel nem kellene várni az uniós támogatások folyósításáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik