Belföld

Újra inkasszózott az államkincstár a fővárosnál, fog is

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
A MÁK elnöke 3,8 milliárdról, a főpolgármester-helyettes 3,9 milliárdról beszélt.

A Magyar Államkincstár múlt héten  3,8 milliárdot emelt le a főváros számlájáról. Ezt Bugár Csaba elnök mondta az atv.hu kérdésére, amikor Varga Mihály pénzügyminiszterrel bejelentette, hogy gyorsabban és egyszerűbben lehet online értékpapírszámlát majd nyitni. Szerinte október 17-től nem illeti meg a fővárost az ideiglenes jogvédelem, ezért a jövőben is inkasszózni fognak.

Bugár Csaba úgy tudja, a főváros a november végén kilátásba helyezett feljelentést nem tette meg, ez az ügy a kincstár számára nem politikai, hanem jogi kérdés. Az elnök közölte azt is, nincs mérlegelési joguk akkor sem, ha az Állami Számvevőszék megbünteti az ellenzéki pártokat, szakmai szervezetként

bármilyen kormány van, el kell látnia a feladatát.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszava kérdésére 3,9 milliárdos tételről beszélt. Mint mondta, december végén lesz a másik inkasszós pont, a Kúria másodfokú döntését még nem ismerik, de van az esély rá, hogy a gazdasági stabilitási törvényt megsértve folyószámlahitellel zárják az idei évet. Kisss Ambrus hozzátette, a kormányoldal hiába reménykedik abban, hogy adósságrendezési eljárás indulhat a főváros ellen, ki kell őket ábrándítania, a folyószámlahitel nem tartozik e körbe, kifizetetlen számláik pedig nincsenek.

Varga Mihály pénzügyminiszter is reagált az atv.hu-nak. Azt nondta: a szolidaritási hozzájárulást több mint 200 önkormányzat fizeti azért, hogy a szegényebb települések működőképessége ne dőljön be, szerinte a főpolgármester ezt a társadalmi együttműködést rúgja fel, amit felháborítónak tart. A novemberi inkasszózásért korábban Karácsony Gergely a pénzügyminisztert tette felelőssé, úgy vélte, Varga Mihálynak azonnal távoznia kellene a kormányból. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik