Belföld

Új nevet kap Nagy Márton minisztériuma, Navracsicshoz kerülnek az önkormányzatok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Új nevet kap a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A Nagy Márton vezette tárca januártól a Nemzetgazdasági Minisztérium nevet viseli majd.

Navracsics Tibor területfejlesztési tárca nélküli miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében Magyarország minisztériumainak felsorolása kiegészül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal. A január 1-jén létrejövő tárcát Navracsics Tibor fogja vezetni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban a második, illetve a harmadik Orbán-kormány gazdasági minisztériuma volt. 2010-ben Matolcsy György vezetésével indult útjára, később a Pénzügyminisztérium lett a jogutódja.

Eközben az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) ülésén Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor bejelentette, hogy

2024. január 1-jétől az önkormányzati terület a Belügyminisztériumból átkerül a létrejövő Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumba.

„Az államigazgatás, az önkormányzatok, a területfejlesztés és az uniós források egy szaktárcához tartozik majd, így teljeskörű lehetőség lesz arra, hogy összehangolják Magyarország fejlesztéspolitikáját” – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

Navracsics megalakulás előtt álló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériuma partnerséget ajánl és kér az önkormányzatoktól a közös munkához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik