Belföld

Egymásra mutogat az Európai Bizottság és a magyar kormány a Pfizer-perrel kapcsolatban

MTI/EPA/Jason Szenes
MTI/EPA/Jason Szenes

Egymást cáfolja az Orbán-kormány és az Európai Bizottság a Pfizer Magyarország ellen indított pere kapcsán, írja a Népszava.

A napokban a Politico számolt be róla a birtokába jutott bírósági dokumentumok alapján, hogy a koronavírus-vakcinákat gyártó Pfizer – a BioNTech-kel karöltve – jogi eljárást indított Magyarország, a magyar kormány ellen. Az ügy középpontjában több millió adag vakcina áll, amiket a kormány nem hajlandó kifizetni és átvenni.

A Népszavának most Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő arról beszélt,

az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel-

Ehhez képest a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt állítja, nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat a bizottság feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra.

A jogi vita egyébként csaknem egy éve húzódik. Magyarország hárommillió adag vakcina ellenértékét, megközelítőleg 60 millió eurót nem fizetett ki az amerikai gyógyszergyártónak. A kormány még 2022 novemberében értesítette a Pfizert, hogy az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem kíván utalni.

Magyarország esete egyébként nem egyedi az ügyben, Lengyelország esetében például 60 millió ki nem fizetett vakcina miatt ment perre korábban a Pfizer, de Romániában is akadtak belpolitikai problémák a vakcinákra szánt költségvetési forrásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik