Belföld

Kikerülne az önkormányzatok hatóköréből a „maxi-Dubaj” területe

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítené a kabinet a maxi-Dubaj ingatlanfejlesztését. A Népszava birtokába jutott dokumentum részletezi a beruházás menetrendjét is: a tervek szerint még idén aláírnák az államközi szerződést, a választások előtt jogilag is kedvező helyzetet akarnak teremteni a beruházás számára.

Több pontban árnyalja, máshol megerősíti a Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján elmondottakat egy, a Népszava birtokába jutott dokumentum. A kabinet számára készült vezetői összefoglaló alapján a terület fejlesztésére közzétett hirdetésre az év elején ketten is beadtak pályázatot. A beadott fejlesztési koncepciók értékelése után a kormány utasítást adott egy nemzetközi szerződés előkészítésére az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország között. A szerződésben a Magyar Állam infrastrukturális fejlesztést vállalna, a kormány építené meg a Szegedi úti felüljárót, átépítené a rákosrendezői vasútállomást és pályát, kerékpáros és gyalogos tengelyt alakítana ki és meghosszabbítaná a kisföldalattit. A partner feladata a fejlesztési koncepció megvalósítása.

A hétfői sajtótájékoztatón az építési és közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy bár a kabinet eladhatná a területet, de jelen helyzetben „közös ingatlanfejlesztésről” van szó. Ezzel némiképp szembemennek a dokumentum azon részei, ami szerint a kormány egyetért, hogy az érintett területek

a központi költségvetési bevételek növelése érdekében versenyeztetés útján elidegenítésre kerüljenek (…) speciális értékesítés keretében.

Az értékesítés pontos tárgya azonban még nem eldöntött, egy helyen „a projekt megvalósításához szükséges ingatlanok” eladását említik, ráadásul akár pályáztatás nélkül, később azonban azt írják: a beruházó „a fejlesztéssel érintett épületek alatti területre szerzi meg, és fizeti meg a földhasználati jog értékét”.

A beruházás megvalósítása érdekében a terület akár az önkormányzatok hatóköréből is kikerülhet, mivel a kabinet az ingatlanfejlesztést a tervek szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítené.

A kabinet a vonatkozó építési szabályzatokat még a jövő évi választások előtt módosíttatná, ingatlanok jogi rendezését követően, az év második felében megkezdődhetne a beruházás megvalósítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik