Belföld

Ennyivel emelkednek a családi ellátások januártól

Karancsi Rudold / 24.hu
Karancsi Rudold / 24.hu

A minimálbér-emelésnek köszönhetően januártól több családi ellátás összege emelkedik – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes. A gyermekgondozási díj (gyed) maximálisan folyósítható összege bruttó 373 520 forintra, a diplomás gyed alapképzésben részt vevő hallgatóknál 186 760 forintra, mesterképzésben részt vevők esetében pedig 228 200 forintra emelkedik. A gyed maximális összege jelenleg 324 800 forint, a diplomás gyed 162 400, illetve 207 480 forint.

A gyermekek otthongondozási díja (gyod), amely az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülőknek jár, 266 800 forintra nő, a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek gondozása miatti keresőképtelenség időtartamára járó táppénz napi összege pedig 17 787 forintra emelkedik – ismertette az államtitkár.

Januártól a támogatásokat automatikusan emelt összegben kapják az érintettek. Mint ismert, 15 százalékos minimálbér-emelésben állapodtak meg a felek, mégpedig a szokásostól eltérően már decembertől jár a magasabb, 266 800 forintos minimálbér.

A Magyar Államkincstár a témában tájékoztatót is adott ki, amely szerint a januárra vonatkozó februári kifizetéseknél alkalmazzák először a minimálbértől függő juttatások maximumának emelését.

Kapcsolódó
MÁK: csak a februári kifizetéstől emelkedik a minimálbértől függő ellátások maximuma, például a gyedé
A decemberi hónapra januárban utalt ellátásokra még a régi minimálbér alapján számítják a maximumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik