Belföld europoli

Az uniós támogatásokból is levonhatják a magyar menekültügyi szabályok miatt megítélt bírságot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Amennyiben nem fizeti ki a magyar kormány az uniós joggal összeegyeztethetetlenek magyar menekültügyi szabályok miatt megítélt bírságot, a Magyarországnak járó uniós támogatásból is levonhatják a megítélt összeget – írja a Népszava.

A magyar menekültügyi szabályokról az Európai Unió Bírósága 2020. decemberében hozott ítéletet, melyet a kabinetnek késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani. A magyarországi hatóságok ezt javarészt elmulasztották, ezért az Európai Bizottság 2022. februárjában egy keresetben arra kérte az EU bírói testületét, hogy napi pénzbírásággal büntesse az ítélet végre nem hajtását.

Az Európai Unió Bíróságán november 30-án tárgyalták az Európai Bizottság kontra Magyarország pert, melyben az EB az állítja:

Magyarországnak legalább napi 5468 eurót, de minimum 1 millió 44 ezer eurót kellene fizetnie.

A biztosi testület ennél is nagyobb, napi 16,393 eurós bírságot javasolt, arra az esetre, ha a kötelezettségszegés a jelen ügyben hozandó ítélet kihirdetése után is folytatódik.

A bíróság határozatában jóváhagyhatja vagy módosíthatja az Európai Bizottság pénzbírságra vonatkozó javaslatát, és amennyiben a kormány továbbra is ellenállna, a megítélt bírság összegét levonják az országnak járó uniós támogatásból.

A Népszava, perre rálátó forrása úgy tudja, a megszokottnál hamarabb, már jövő tavasszal ítélet születhet, mert az eljárásban nem kerül sor főtanácsnoki indítványra. Ennek oka, hogy az EUB a keresetet nem találta bonyolult jogi problémának.

Kapcsolódó
17 500 euró jóvátételt ítélt meg Strasbourg egy tranzitzónában fogva tartott apának és fiának
Az iráni férfi és 9 éves kisfia 2018 decemberében tudtak belépni a röszkei tranzitzónába.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik