Belföld

Karácsony: Nagyon örülök, hogy a kormány rászánta magát, hogy Budapestet ne csak büntesse, fejlessze is

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Lázár János után Karácsony Gergely is sajtótájékoztatót tartott a mini-Dubajként elhíresült terv kapcsán.

Azzal kapcsolatban nincsen vitám Lázár Jánossal, hogy Rákosrendező Budapest egyik aranytartaléka.

– kezdte sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely. A főpolgármester nagyon örül, hogy „a kormány rászánta magát, hogy Budapestet ne csak büntesse, fejlessze is”.

Abban is egyetért Lázár Jánossal, hogy a budapestiek véleménye nélkül ide nem épülhet semmi, majd Karácsony megerősítette Lázár azon mondatát, miszerint korrekt szakmai együttműködésük van.

Amiben megállapodtunk, abban mindketten tartottuk magunkat

– mondta.

Ezek után rátért Karácsony arra, mit gondolnak ők a beruáhzásról és mik a vitatott kérdések.

Olyan beépítést szeretnénk támogatni, amiben megjelennek a lakóövezeti funkciók. Budapesten kevés a lakás, a rozsdaövezeteket használni kell.

Karácsonyék számításai szerint nagyjából 10 ezer lakás építhető Rákosrendezőn, és egy új parkot is ki lehet itt alakítani. „Egy olyan beépítést támogatunk, ahol helyben elérhetők a különböző szolgáltatások, nincsen túlzsúfoltság. A környezet rekultivációja elkerülhetetlen. Toronyházak nem, megfizethető lakhatás igen” – tette hozzá. Majd rátért arra, miben gondolkozik másként a fővárosi vezetés, mint a kormány.

A kormány egy államközi szerződésben próbálja megkerülni a kötelezettségeit. Nem akarják a nemzetközi piacon megversenyeztetni a projektet. Nem zárkózunk el attól, hogy arab vállalkozók valósítsanak meg itt bármit, de nem szabad megkerülni a versenyeztetést. Joggal félünk attól, hogy az arab beruházók érdekei felülkerekednek

– tette hozzá Karácsony. Azt kérte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a rendelkezésre álló dokumentumokat, mert csak a beruházás érdekében nem tudják támogatni a projektet.

A főpolgármester örül, hogy a kormány rászánta magát ennek a területnek a fejlesztésére, és annak is, hogy a kormány egyeztet velük, de Karácsony szerint muszáj a budapestieket is bevonni a döntésbe.

Nincs még egy ilyen lehetősége Budapestnek, mint a rákosrendező fejlesztése

– mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik