Belföld

Márki-Zay ingatlanvitában a vásárhelyi reformátusokkal: kérik a belváros egy részét

MTI
MTI

Hódmezővásárhely belvárosának egy részét a saját tulajdonába akarja venni a református egyház – írta a Telex.

Az Ótemplomi Református Egyházközség a város főteréből, illetve az ahhoz csatlakozó utcából mintegy 1600 négyzetméteres részt akar a saját tulajdonába venni az újra megnyitott egyházi kárpótlási törvény alapján, ami a református templom körül fekszik. Az egyház a Magtár nevű, egykor az egyházi gabona tárolására használt, mintegy 150 éves műemléképületet is visszavenné, sőt az 1879-81 között árvízvédelmi céllal épített téglafalnak egyik részre is igényt tart.

A város önkormányzata a novemberi ülésén megtárgyalta volna a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség ingatlanigényeiről szóló napirendi pontot, de az egyház újabb iratokat nyújtott be a követelései alátámasztására, és az iratok elemzésére már nem volt elég idő, ezért az aljegyző javaslatára levették a témát a napirendről.

Az ülésen ennek ellenére is éles vita folyt a reformátusok igényeiről: a Fidesz képviselői támogatták, Márki-Zay Péter polgármester és az ő oldalán állók elutasították az egyház követeléseit.

A polgármester szerint felháborító, hogy a Kossuth térnek olyan részére adták be az igényt a reformátusok, amely egy épülő parkolóház könnyű megközelítéséhez és kétoldali megkerüléséhez is fontos lenne.

A jogvitát mindenesetre lefolytatjuk, és bízunk benne, hogy a jogállamnak még van annyi maradványa Magyarországon, hogy ezeket a pereket meg is fogjuk nyerni

– jelentette ki Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhely főterén most folyik a belváros felújításának 200 millió forintba kerülő harmadik része. Ezért építési kerítés veszi körül a templomot és részben a téglafalat is, de mindkettő megközelíthető. A tervek szerint jövő májusra készül el a munka. Az egykori Magtár most üresen álló épületét a város idegenforgalmi hasznosításra szeretné felújítani. Ám a reformátusok szerint a templom körüli terület és a téglafal nem megfelelő önkormányzati kezelése sérti a szakrális tér méltó rendezését, amit ők kizárólag a műemléki és a szakrális érdekek alapján tudnak elképzelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik