Belföld

168 bűnözőért fizetne díjat is a rendőrség

A top 50-es körözési listán szereplők között van, akire 2 milliós nyomravezetői díjat tűztek ki.

A november 27-ei adatok szerint 168 bűnelkövető ellen van érvényben díjkitűzés, közölte a rendőrség a Pénzcentrum kérdésére. A top 50-es körözési listán szereplők között van olyan, akiért 2 milliót fizetnek annak, aki érdemi információval tud szolgálni a hollétéről, ám az utóbbi pár évben bruttó 500 ezer forint volt a legmagasabb kifizetett díj.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte, a hatályos nyomravezetői díjak száma folyamatosan változik, a veszélyes bűnözők közül sem mindenki fért fel a hatóságok a körözési toplistára, aminek a módosítása, frissítése az adott körözési eljárásban rendelkezésre álló adatok alapján, a szakirányító szervek javaslatára történik.

Az ORFK szerint jelenleg hat olyan szökésben lévő bűnöző ellen van érvényes díjkitűzés, aki a legkeresettebbek listáján is szerepel. Egyikük nem kezdte meg szabadságvesztése letöltését, ezért először 500 ezer forintos nyomravezetői díjat tűztek ki, amit később bruttó 2 millió forintra emeltek.

A rendőrség közölte, hogy a díjkitűzés összegét az eljáró szerv a vonatkozó normák alapján állapítja meg, annak igazodnia kell a bűncselekmény tárgyi súlyához és az információ fontosságához.

Ha nincs külön megemlítve a díjkitűzésben, hogy az összeg nettó, akkor a nyomravezetőnek adóznia kell, a pénzből levonják az szja-t (15%) és a szociális hozzájárulási adót (szochót) is, utóbbi mértéke 13%.

Az ORFK arról  nem vezet kimutatást, milyen gyakran próbálják a pénzért hamis információkkal félrevezetni a hatóságokat,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik