Belföld

Újabb orvosokat fogtak el a cipős ügyben, ezzel 22-re nőtt a meggyanúsított doktorok száma

Újabb orvosokat fogtak el a cipős ügyben. Ezzel már 22-re nőtt a meggyanúsított doktorok száma a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügyekben.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a mostani esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan, anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek az volt a célja, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

police.hu

A különböző helyszíneken végzett kutatásokon informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, gépkocsit és pénzt foglaltak le, valamint további két orvost fogtak el a nyomozók. A gyanú szerint a két férfi a cég által többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül gyógyászati segédeszközöket, köztük Boston gerincortéziseket és ortopéd cipőket írt fel. A termékek után a gyártó cég több mint 160 millió forintot igényelt vissza.

A nyomozás adatai szerint az ortopéd szakorvosok a kihelyezett ingyenes vizsgálatokat főképp kisebb településeken végezték, és szórólapokkal, hirdetőtáblákkal, valamint plakátokkal népszerűsítették, hogy minél többekhez eljussanak, és ezáltal minél több támogatást kapjanak. Ennek érdekében nem a minőségre, hanem a mennyiségre törekedtek, és volt, hogy a termékeket silány minőségben gyártották le.

police.hu

A korábban lefoglalt gerincortézisek között egymáshoz képest szemmel láthatóan jelentősek a minőség- és kialakításbeli különbségek. Az orvosok tudtával előfordult olyan is, hogy a betegek nem olyan segédeszközöket kaptak, mint amire szükségük volt. A most elfogott két férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították meg. Mindketten szabadlábon védekeznek.

A Hajdú-Bihar vármegyei nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki további két orvost, akikkel szemben egy másik cég ellen folyamatban lévő, szintén gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalási ügyben korábban már eljárást indítottak.

A most elfogott férfiakkal együtt 53-ra nőtt az ügyben lévő gyanúsítottak száma: 22 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens van közöttük. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik