Belföld

Több mint 4 ezer tanár távozott ebben az évben a közoktatásból

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Átlátszó adatigényléssel fordult mind a hatvan tankerületi központhoz, hogy megtudják, hány tanár távozott idén január és szeptember között az állami iskolákból, mivel a közoktatás sanyarú helyzete és a sokat bírált státusztörvény bevezetése miatt sok pedagógus kilátásba helyezte korábban a felmondását. Egy kivételével (ez az Észak-Budapesti Tankerület Központ) 59 tankerülettől érkezett válasz.

Ezekből az adatokból kiderült, hogy 2023-ban összesen 4314 tanár szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát a tankerületek felügyelete alá tartozó iskolákban. A legtöbben a közép-pesti (13. és 14. kerületi iskolák) és a belső-pesti (ami az 5.,6.,7, 8. és 9. kerületi intézményeket foglalja magában) tankerületeket hagyták ott: minden 12. tanár erről a két helyről távozott. A legtöbben júliusban és augusztusban mondtak fel: az összes távozó 66,4%-a ebben az időszakban döntött úgy, hogy közös megegyezéssel vagy lemondással otthagyja az iskolát – írta az Átlátszó.

Az arányokról pedig azt írták, hogy a tanárok öt százaléka mondott fel, és voltak olyan tankerületek, ahol minden tizedik tanár felmondott (a ceglédi és a belső pesti tankerületben).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik