Belföld

Legyek és lárvák borították a húsba vágó sebeit, kínjában nyüszített egy láncra vert kutya Kunhegyesen

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Egészen embertelen körülmények között tartotta a kutyáját egy 59 éves férfi Kunhegyesen. A kutyának benőtt a húsába a lánc és nyüszített fájdalmában, amikor rátaláltak. A Karcagi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt állítja bíróság elé a férfit.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a férfi egy oszlophoz rögzített, három és fél méter hosszú láncon tartotta megkötve a 10-12 éves nőstény kutyáját. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal állatvédelmi felügyelője májusban hatósági helyszíni ellenőrzést tartott a férfi lakóhelyén és megállapította, hogy a kutyát nem megfelelő körülmények között tartja a férfi.

A kutya lánca fel volt akadva a kerítésre. Legyek járták a testét, és nyüszített kínjában. Az ügyészség tájékoztatása szerint már annyira súlyos egészségügyi állapotban volt az állat, hogy már mozogni is alig tudott, a már a külvilágra is alig reagált. Annyi ereje sem volt már, hogy elhajtsa a testéről a legyeket. Az állat 2,5 x 2,5 méteres területen járhatott, mely terület vizelettel és ürülékkel volt szennyezett.

ugyeszseg.hu

A kutyán lévő nyakörv belevágott a húsába, mely 15 centiméteres sávban a bőr mélyebb rétegére is kiterjedő folytonossági hiányt okozott, majd a nyakörv benövése egy súlyos fokú, mélyre terjedő, kifekélyesedett gyulladással járt, a gennyes bőrt a legyek beköpték, lárváikat lerakták, amelyek az állat bőrében növekedtek. A fekélyes seb alatti és a nyakörv köré növekedett kötőszövetek, izomszövetek ki voltak téve az eb mozgása során a lánc dörzsölő hatásának, amely fájdalommal járt, s különös szenvedést okozott az állatnak

– közölte az ügyészség.

Az állatot az állatvédők segítségével elszállíttatta az ellenőrző hatóság, majd sor került orvosi ellátására, és gyógykezelésére is. Az eb kezelést megelőző állapota rövid úton vérfertőzést okozott volna, amiben 1-2 héten belül elpusztult volna az állat.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal a férfit állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, és két évre eltiltotta a kutyatartástól, valamint az ingatlanán lefoglalt sérült kutyát egy másik kutyával együtt elkobozta.Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést kért a férfire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik