Belföld

Itt vannak a csok plusz részletszabályai

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Megjelent a csok plusz új otthonteremtési program részletszabályait tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlöny csütörtök esti kiadásában.

A jövő január 1-jétől elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok egyaránt igénybe vehetik, ha újabb gyermeket, gyermekeket szeretnének. Az akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitel az ország teljes területén igényelhető az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb értékű otthonba költözéshez, vagy a családi otthon bővítéséhez – ismertette a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-vel a jogszabályt.

A most megjelent kormányrendelet szerint legfeljebb 3 százalékos kamatú hitelt 15, 30, vagy akár 50 millió forintos összeggel vehetik igénybe a gyermeket tervező házaspárok, attól függően, hogy hány gyermekük van, és hány gyermeket terveznek még. A csok plusz lehetőségével azok a családok élhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, de 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a konstrukció. Ugyancsak a most kihirdetett jogszabály szerint a vágyott gyermekek megérkezésekor további kedvezmények vehetők igénybe: az első gyermek érkezésekor – már a magzat 12 hetes korától – legfeljebb egy évig szüneteltethető a hiteltörlesztés, a második és minden további gyermek érkezésekor pedig 10-10 millió forinttal csökken a fennálló kölcsöntartozás, amihez ugyancsak elegendő a 12 hetes várandósság igazolása.

Ha azonban a megadott határidőig (egy gyereknél négy, kettőnél nyolc, háromnál tíz év) sikertelen lesz a gyerekvállalás, vagy a házaspár elválik, akkor a kamattámogatás megszűnik. Ez a jelenlegi hozamkörnyezetben azt jelentené, hogy 3 százalékról több mint 9 százalékra ugrana a kamat, vagyis egy ötvenmilliós hitelnél 280 ezerről 468 ezerre nőne a törlesztőrészlet a portfolio.hu számításai szerint.  Ha nem teljesül a szerződésben rögzített gyerekvállalás, akkor ráadásul 120 napon belül vissza kell fizetni az addig felvett kamattámogatást a jegybanki alapkamat + 5 százalékpontos büntetőkamattal együtt (ez most 11,5+5 százalék, azaz 16,5 százalék lenne összesen).

A hitelprogrammal a kormány célja, hogy a reálisnak mondható lakáscélok elérését támogassa, ezért az első közös otthon megszerzése esetén legfeljebb 80 millió forintos ingatlan értékhatárig, a másik ingatlanba költözés vagy a bővítés esetén pedig legfeljebb 150 millió forintos értékű ingatlan esetén igényelhetik a családok a csok plusz konstrukciót.

A csok pluszt az ötezer fő alatti lélekszámú kistelepüléseken a gyermeket vállaló házaspárok akár a falusi csokkal együtt is igénybe vehetik 2024. január 1-jétől, a többi településen pedig az eddigi csok konstrukció helyett igényelhető. A csok az idei év végéig igényelhető, a változások a családok csokkal megszerzett jogosultságait nem érintik.

A megjelent rendelet nagyrészt a múlt héten közzétett jogszabálytervezetben lévő feltételeket tartalmazza, van azonban néhány részlet, ami a tervezetben még szerepelt – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Mint írják, a rendelet szerint azoknak a csok pluszt igénylő pároknak, akiknek 2024. január 1. és március 31. között születik meg a gyermeke, vagy ebben az időszakban engedélyezik az örökbefogadást, nem gond, ha a hiteligénylést a gyermekvállalás teljesítését követően adják csak be – erre legfeljebb 2024. március 31-ig lesz lehetőségük. Ez az engedmény nagyon hasonló ahhoz, amit a babaváró hitel indulásánál hagytak jóvá, akkor egy hónap volt az igénylésre azoknak a szülőknek, akiknek már a program indulása után, de még a hiteligénylés beadása előtt született meg a gyermeke. Az engedmény a gyakorlatban attól kíméli meg a családokat, hogy a várandósság utolsó napjaiban vagy egy újszülöttel kelljen azonnal belevágni a banki ügyintézésbe.

Ez azt is jelenti, hogy a kölcsönt és a kamattámogatást további gyermek vállalása nélkül is megkapják a párok, a következő gyermekük után pedig érvényesíthetik a 10 millió forintos tőkeelengedést is.

A múlt heti jogszabálytervezet szerint a nem első lakásukat megvásárló párok esetében a csok plusz segítségével megszerzett ingatlan vételárának meg kell haladnia az előző közös ingatlan vételárát. Vagyis, ha az előző lakás 50 millió forintot ért, akkor a következő lakásnak ennél magasabb értékkel kell bírnia. A rendelet alapján ez végül mégsem így lesz, és a párnak csak annál kell magasabb értékű ingatlant vásárolnia, mint ami előtte ténylegesen a tulajdonában volt. Előfordulhat ugyanis, hogy a pár nem 100 százalékban volt az előző ingatlan tulajdonosa, például mert az ingatlan egy részének valamelyik szülő vagy más családtag is tulajdonosa volt. Az előző példánál maradva, ha az ingatlan értéke 50 millió forint, de a pár tulajdonában csak 75 százalék volt az eladás előtt, akkor a következő ingatlannak 37,5 millió forintnál kell drágábbnak lennie – írja a Bank360.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik