Belföld

Karácsony Gergely: a fővárosban a hóeltakarítás többszereplős feladat

Megérkezett a tél a fővárosba, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig rögtön ki is adta a másodfokú riasztást a fővárosra és környékére ónos eső miatt. A fővárosi közlekedés rendre megszenvedi, amikor a téli csapadék lecsap, így Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök napközben igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy kézben tartják a helyzetet. Ahogy írta bejegyzésében: megérkezett a hóesés Budapestre is, ami nekik elsősorban feladat.

A főpolgármester jelezte, hogy az éjjel preventív szórást végeztek a magasabban fekvő utakon és a hidakon, hogy a most érkezett hó már alásózott utakra hulljon, nehezítve ezzel az útpályák lefagyását. Budapest útjait a legutolsó információk szerint 60 munkagép takarítja a következő sorrendben: először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek. A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

„Kérek mindenkit, legyen fokozottan óvatos!”– írta a főpolgármester, hozzátéve ugyanakkor:

A fővárosban a síkosság-mentesítés és a hóeltakarítás többszereplős feladat. Az ingatlanok előtti járdák síkosság mentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, társasházak esetében a lakóközösségnek kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz takarításáról.

Kapcsolódó
Havazás, ónos eső – térképen mutatjuk a csütörtöki veszélyeket
Az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott, jelezte az ónos eső miatt nem kizárható a piros riasztás sem. A közútkezelő azt kéri, aki teheti, ne üljön autóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik