Belföld

Havazás, ónos eső – térképen mutatjuk a csütörtöki veszélyeket

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott, jelezte az ónos eső miatt nem kizárható a piros riasztás sem. A közútkezelő azt kéri, aki teheti, ne üljön autóba.

Csütörtökön döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A szél estig kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre, írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott a veszélyes időjárási jelenségek (ónos eső, havazás, eső ) miatt. Azt is írták, hogy az időjárási helyzet alakulhat úgy, hogy ónos eső miatt a piros riasztást is ki kell majd adni. A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (~1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra (akár >5 mm) a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani.

Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet éjfélig, de pénteken további tartós eső várható.

Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs és a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több centis hótakaró.

Frissítünk!

Elsőfokú riasztást adtak ki az ónos eső veszélye miatt

Az érintett területeken néhány tized milliméter csapadék eshet.
Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett járásokat egy folyamatosan frissülő térképen lehet nyomon követni.

A közútkezelő előre jelezte, hogy csütörtökön az intenzív havazás és a tartós ónos eső miatt azok üljenek autóba, akiknek halaszthatatlan a dolguk, ők is csak a téli közlekedésre felkészített járművekkel induljanak el.

Kapcsolódó
Közútkezelő: A havazás és az ónos eső miatt aki teheti, ne induljon útnak
Olyan mértékű ónos eső várható, ami lemoshatja az útról a síkosságmentesítő anyagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik