Belföld

Hatszáz gyorshajtót büntettek meg az Árpád hídi tragédia óta Budapesten, sokan direkt a rendőrök előtt driftelnek

Mihádák Zoltán / 24.hu
Mihádák Zoltán / 24.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási versenyek és a gyorshajtás ellen – mondta a közlekedésrendészeti főosztály vezetője csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatóján.

Balogh Ádám azt mondta, hogy  a hatóság fokozottan ellenőrzi azokat a budapesti útszakaszokat, ahol korábban rendszeresek voltak az illegális gyorsulási és driftversenyek a júliusi, egy kerékpáros halálát okozó Árpád hídi tragédia óta. A rendőrök nemcsak járőrautókból, hanem civil járművekből is ellenőrzik a közlekedőket.

A hatóság a sebességmérésen kívül ügyel arra is, hogy tuningolták-e, átalakították-e szabálytalan módon a tulajdonosok a járműveket; ezekben az akciókban a fővárosi kormányhivatal közlekedési ellenőrei mobil vizsgálóállomásokkal vesznek részt.

 Az illegális gyorsulási, illetve driftversenyek résztvevői korábban a közösségi médiában nyíltan szervezték találkozóikat, majd a fokozott hatósági ellenőrzések hatására zárt csoportokat hoztak létre, de a BRFK ezek tevékenységét is nyomon követi, így képes megakadályozni a versenyek megkezdését – mondta az ezredes az MTI összefoglalója szerint.

A BRFK egyeztetett a nagyobb parkolókkal rendelkező bevásárlóközpontok üzemeltetőivel, és számos helyszínen forgalomtechnikai akadályokat – fekvőrendőröket – telepítettek az üzletek környékére, illetve azokat a helyeket, amelyek éjszaka nem tartanak nyitva, reggelig le is zárják.

Kapcsolódó
713 lóerős, 300 kilométer/órás végsebességre képes, 50 milliós Mercedes tarolta le az Árpád hidat
Megnéztük a sportautó adatait, ami feltehetően versenyzett egy másik kocsival a kerékpáros halálát okozó baleset előtt.

Balogh Ádám egy új jelenségre is felhívta a figyelmet: egyes sofőrök szándékosan, a rendőrök jelenlétében driftelnek, vagy követnek el más közlekedési szabálysértést, miközben autójuk utasa mindezt videóra rögzíti, és a közösségi médiában megosztja. A járőrök ezt minden esetben helyszíni bírsággal büntetik.

Az Árpád hídon júliusban bekövetkezett halálos baleset után, októberig  1100 rendőr részvételével 214 alkalommal tartottak ellenőrzést az illegális gyorsulási versenyek, az engedély nélkül átalakított járművek és a driftelések miatt, és gyorshajtásért 594 helyszíni bírságot szabtak ki több mint hatmillió forint értékben.

Engedély nélkül átalakított járművek miatt kilencszer szabtak ki helyszíni bírságot, tíz feljelentést tettek és kilenc forgalmi engedélyt vontak be. A driftelők közül huszonnyolcat bírságoltak meg, és négy feljelentést tettek. A fokozott ellenőrzések 82 ittas vezetőt is kiszűrtek, tizenketten bódult állapotban vezettek, és tizenhárom körözött embert is elfogtak. Az intézkedések alkalmával a BRFK száztíz büntető feljelentést tett.

Kapcsolódó
Kiengedték a börtönből az Árpád hídi gázolót
A RACE-001-es rendszámú sportautó legalább 137 kilométer/órával haladt a hídon, a szalagkorlátot átszakítva egy 26 éves kerékpáros halálát okozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik