Belföld

A momentumos polgármesterjelölt négyszer annyit fizettetne a Bayerrel, mint az MSZP-s polgármester

Branstetter Sándor / MTVA
Branstetter Sándor / MTVA

Rózsa András, a Momentum Mozgalom zuglói polgármesterjelöltje szerint négyszer nagyobb összegű megváltás járna az önkormányzatnak a Bosnyák téri építkezésért, mint amit Horváth Csaba, a kerület jelenlegi szocialista polgármestere egy hete bejelentett.

Rózsa az önkormányzat két képviselőjével és Hadházy Ákossal, a körzet független országgyűlési képviselőjével közösen tartott háttérbeszélgetésén azt mondta, 14 milliárd forint lenne az a reális összeg, amelyet a NER-milliárdos Balázs Attila érdekeltségének, a Bayer Construct Zrt.-nek be kellene fizetnie a kerület kasszájába ahhoz, hogy megkaphassa a területrendezési szerződéshez a képviselőtestület támogatását.

Mint arról beszámoltunk, Horváth a napokban – a Bayer nyáron született ajánlatára válaszolva – 3,5 milliárd forintot kért. Ez lényeges elmozdulás volt ahhoz képest, hogy a szocialista politikus a megállapodási tárgyalások korábbi szakaszában egyáltalán nem kért pénzbeli megváltást, ám nagyon kevés ahhoz képest, amit a testület tagjai kiszámoltak.

Az ellenzéki többségű önkormányzatban azért alakult ki vita az úgynevezett megváltásról, mert a kormány nyílt támogatását élvező Bayer számos ponton eltért a beruházás eredeti szerződéseiből származó kötelezettségektől, és számos esetben megsértette a helyi építési előírásokat is.

Rózsa szerint a becsült túlépítés az érvényes helyi építési szabályzathoz képest 100 százalék. Az eredeti tervekben szereplő 160 ezer helyett a Bayer 320 ezer négyzetméteres összterületet épít az irodaházakból, lakásokból és egy kisebb plázából álló épületegyüttesben. A céget nagyban segítette, hogy a 18 méteres maximális épületmagasság helyett 40 méteres házakat is felhúzhat, köszönhetően annak, hogy a kormány a Zugló centrumában lévő területet „rozsdaövezetté” nyilvánította.

A Bayer egyébként korábban 11 milliárdos kompenzációt maga is elismert, ám ezt a Csömöri út és a Rákos-patak rendezésével, valamit egy 400 férőhelyes P+R mélygarázs megépítésével „természetben” akarta leírni. Balázs Attila legutóbbi nyári ajánlatában azonban a parkoló megépítése már nem szerepelt, ezért 2,5 milliárdot már pénzben ajánlott fel. A Momentum, valamint Várnai László Civil Zugló Egyesülete és a Victora Zsolt által képviselt Kétfarkú Kutyapárt szerint viszont ez magában 3 milliárd, a szerződésszegések jogkövetkezményeinek érvényesítéséről való lemondás pedig mintegy 5 milliárd forintot érne.

Rózsa szerint Balázs leveléből az is egyértelműen kiderült, hogy a Bayer már nem számol azzal a korábbi elképzeléssel, amellyel Horváth Csaba kampányolt, vagyis azzal, hogy a beruházás során egy szakrendelőt, és egy önkormányzati épületet is megépítenek.

Ki kell mondani, hogy a városközpont megépítésének lehetősége megszűnt, a tervezett konstrukció esélytelen. A kerületnek ugyanakkor meg kell kapni azt a pénzt, ami az építkezésért jár, és nem annyit, amennyit a Bayer gondol, hogy neki jó

– közölte Rózsa.

Hadházy Ákos szerint az elmúlt években Zuglóban továbbra is fennmaradt az a gazdasági hálózat, amelyet az MSZP-s Tóth Csaba, a körzet korábbi országgyűlési képviselője hozott létre. Hadházy szerint „a pókot sikerült kirakni, a háló azonban megmaradt”, Horváth polgármester érintetlenül hagyta a kerület működését meghatározó személyi állományt.

Branstetter Sándor / MTVA A londoni Zaha Hadid Architects tervei alapján épül a Bosnyák tér új központja a Csömöri útnál.

Hadházy szerint Rózsával lenne esélye Zuglónak arra, hogy megszabaduljon ettől a hálózattól, ezért azt szeretné, ha a kerületben előválasztást tartanának az ellenzéki polgármester-jelölt személyéről.

Véleményem szerint az előválasztást akkor is meg kell rendezni, ha a hatalmon lévő polgármester nem akar benne részt venni. Nem lehet, hogy bárkinek bérelt helye legyen

– mondta Hadházy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik