Belföld

Nem támogatja a jövő évi önkormányzati választási rendszer megváltoztatását a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024-es általános választását megelőzően az önkormányzati választási rendszer bármilyen átalakítására sor kerüljön – számolt be az MTI.

A testület szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester az első napirendi pontként tárgyalt személyi döntésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatát a képviselők 18 igennel, hat tartózkodás mellett fogadták el. A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.

A Fővárosi Közgyűlés határozatában emlékeztet arra, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani.

A testület döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is folyószámla-hitelkeretet vegyen igénybe. A képviselők 18 igennel, 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá, hogy az OTP Bank folyószámla-hitelt nyújtson a fővárosnak úgy, hogy a maximális keret januárban 20 milliárd, februárban 30, márciustól szeptemberig pedig 40 milliárd forintos legyen. Szeptembertől a rendelkezésre álló hitelkeret 25 milliárdosra csökken majd.

A parkolási övezetekkel kapcsolatban, az egyes önkormányzatoktól érkezett javaslatok alapján a testület – 19 igennel, 9 tartózkodás mellett – módosította a parkolási rendeletet.

  • A IX. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca – Üllői út Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt területtel. A XI. kerületben az Őrmezői térség “D” várakozási övezetből “C” övezetbe kerül, a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében.
  • Továbbá a Hegyalja út – Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt területet – beleértve a határoló utakat is – továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonják „C” várakozási övezetbe.
  • A XII. kerületben az Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál lévő területet átsorolják a „B” várakozási övezetből „A” övezetbe.
  • A XIV. kerületben a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak utca – Vezér utca – Egressy út – Lőcsei út – Szugló utca – Fűrész utca – Bosnyák utca – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11-20. mögötti területet is bevonják a várakozási övezetbe.
  • A módosítás értelmében a Csepeli út városhatár és Lámpás utca közti szakaszon este 10 órától reggel 6 óráig kizárják a nehéztehergépjármű forgalmat.

A képviselők Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára döntött arról is, hogy a taxiszolgáltatási feladatok komplex ellátását a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) veszi át január elsejétől. Jelenleg a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatáshoz kapcsolódó fővárosi feladatok megoszlanak a BKK és a Budapest Közút között.

A Fővárosi Közgyűlés az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesületet nyilvánította a „Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ” elnevezésű pályázat nyertesének. A főváros a közösségi költségvetés keretében a lakossági szavazás eredményeként 250 millió forintot biztosít a központ megvalósítására.

A központ célja, hogy az autizmusban érintettek életminősége javuljon, segítse őket képességeik kiaknázásában, támogatást nyújtson hozzátartozóik, környezetük részére. Az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok, felnőttek számára folyamatosan elérhető fejlesztő és közösségi programok és helyszín sem a fővárosban, sem az ország más területén nem működik állandó jelleggel, és ezt a hiátust hivatott a központ most orvosolni – olvasható az elfogadott javaslatban, amely szerint a központ VIII. kerületi Bíró Lajos utca 64. szám alatti bérelt ingatlanrészben kap majd helyet.

A nyertes egyesület, amely vállalja a központ létrehozását, kialakítását és hét évig tartó működtetését, feladatául jelölte meg az autizmus szempontú társadalmi érzékenyítést, vizuális és mozgásművészeti, zenei és más tevékenységeket felölelő közösségi és autizmus specifikus programok rendezését.

A képviselők a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság kezdeményezésére – közbiztonsági és bűnmegelőzési célból – mintegy 18 millió forintból 16 kamerát telepítenek a Lánchídra.

Döntés született arról is, hogy a Lánchíd mindkét végén lévő egy-egy kamerát, valamint a IX. kerületben a Soroksári út és a Kvassay Jenő út kereszteződésében, a Könyves Kálmán körút és a Mester utca kereszteződésében kihelyezett, jelenleg forgalomtechnikai funkciót ellátó kamerákat a továbbiakban bűnmegelőzési célú térfigyelő kameraként üzemeljék.

A közgyűlésen tárgyalták Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester azon indítványát, amelyben azt kezdeményezte, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban megvalósíthatósági tanulmányt készüljön egy mobilgát létesítéséről a kerületben található Horgásztelep árvízi védelme érdekében.

A testület az előterjesztést a főpolgármester javaslatával módosítva fogadta el. Ebben az áll, hogy a közgyűlés nagy fontosságot tulajdonít a Horgásztelep árvízi védelmének, és az árvízi védekezés megfelelő eszközének kiválasztásához szükségesnek tartja a terület árvízvédelmi szempontú kitettségének vizsgálatát.

A testület Pikó András (Momentum) józsefvárosi polgármester kezdeményezésére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusa kapcsán – 18 igen szavazattal, 9-en nem szavaztak – kimondta azt, továbbra is támogatja a beruházást oly módon, hogy fenntartható, a zöldfelületek nagyságát érdemben növelő, a városszerkezetbe illeszkedő közösségi tér is jöjjön létre. A testület egyben felszólítja az építési és közlekedési minisztert, hogy az ügyben haladéktalanul kezdjenek meg társadalmi egyeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik