Belföld

Csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyal a parlament a budapesti választási szabályok megváltoztatásáról

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

A Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg jövőre, ne a kerületi polgármesterek kerüljenek a testületbe – erről nyújtott be a múlt héten törvénymódosító javaslatot a Mi Hazánk. A párt közleménye szerint a törvényjavaslat már csütörtökön az Országgyűlés elé kerül, miután a kormányoldal támogatta annak tárgyalását a házbizottságban. Egy másik indítvánnyal a Mi Hazánk módosítaná az országgyűlési választás szabályait is.

Az Országgyűlés plenáris ülésének napirendjére kerül csütörtökön az antidemokratikus, aránytalan választási rendszer megváltoztatását célzó Mi Hazánk-indítvány, mert a jelenlegi, igazságtalan rendszer a Fidesznek biztosít kétharmados parlamenti többséget, miközben soha nem volt kétharmados választási eredménye, sőt többször 50% alatt végeztek

– írja a párt közleményében.

A párt a határozati javaslatát csak összevont, együttes vitán engedi tárgyalni a fővárosi választási rendszer hasonló módosításával, utóbbi javaslatát visszavonná, „ha nem kerülne napirendre a Fidesz túlhatalmának véget vető indítvány is” – fogalmaznak Novák Elődék. A közös tárgyalásból persze nem következik, hogy a Fidesz-többség meg is szavazza mindkét javaslatot.

Karácsony Gergely már korábban kifejtette, hogy szerinte a listás választási rendszer visszaállításának javaslat mögött a kormánypárt áll.

Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra. 2014-ben eltörölték a listás választást, hogy így csináljanak többséget maguknak, most visszaállítanák a korábbi rendszert, mert abban bíznak, hogy így tudják elvenni az ellenzékét. Most szólok: nem fog menni. A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára

– írta a főpolgármester.

Tarlós István is megszólalt már a Mi Hazánk javaslatával kapcsolatban, és a korábbi kormánypárti főpolgármester sem támogatná, hogy tisztán listás rendszerben válasszák meg a Fővárosi Közgyűlés tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik