Belföld

Nőtt a tankerületi központok lejárt adóssága

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A 60-ból immár 38-nak van tartozása.

Október végére 1,6 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt adóssága – írja a Népszava a Magyar Államkincstár (MÁK) összesítése alapján. A listára a 60-ból ezúttal 38 került fel a szeptemberi 33 után. Akkor 1289 millió forint volt a tartozásuk. A lap hiába érdeklődött a tankerületeket irányító Klebelsberg Központnál (KK), hogy milyen jellegű adósságaik vannak a központoknak.

Amikor november elején arról írtak, hogy korábban költségvetési felügyelőket delegáltak egyes tankerületi központokhoz, a KK azt állította, egyetlen tankerületnek sincs nagyobb tartozása. Több tankerületi központ ugyanakkor évek óta szerepel a MÁK havonta kiadott listáján, teszi hozzá a lap.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ennek magyarázatára több lehetséges okot is felsorolt az újságnak. Szerinte az állam rendszerint nem ad elég pénzt energiaszámlára, a tankerületek csak később kapnak valamilyen rezsikompenzációt, a fűtési szezon miatt az adósságok ezért még biztos növekedni fognak. Totyik Tamás úgy véli, gyakran előfordul, hogy a központok beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni, a nyári beruházások (például felújítások) után is maradhattak kifizetetlen számlák, de a státusztörvény miatt felmondó tanárok végkielégítése és a felmentési időre járó összegek is további kiadásokat okozhattak a tankerületeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik