Belföld

Költségvetési felügyelőket rendeltek ki több tankerülethez

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A felhalmozódott tartozások miatt több tankerületi központnál költségvetési felügyelők kirendelésére volt szükség, akik az állami iskolafenntartók gazdálkodását és kötelezettségvállalásait ellenőrzik – értesült a Népszava.

A tankerületeket irányító Klebelsberg Központ a lapnak elismerte, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter költségvetési felügyelőket delegált egyes tankerületi központokhoz: a Belső-Pesti, az Észak-Budapesti, a Kelet-Pesti, a Békéscsabai, a Jászberényi és a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ is felügyelet alatt áll. A tájékoztatás szerint a felügyelők elsősorban véleményezési, ellenőrzési feladatokat látnak el, javaslatot tesznek, ajánlásokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a tankerületi központok „a rendelkezésükre álló forrásokat a megfelelő módon használják fel”. Azt ugyanakkor tagadták, hogy a központoknak nagyobb tartozásaik lennének, mint írták, „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”.

Ennek ellentmondanak a Magyar Államkincstár központi költségvetési intézmények tartozásállományáról szóló legfrissebb adatai, írja a Népszava. A 2023 szeptemberére vonatkozó kimutatásban 33 tankerületi központ szerepelt a hatvanból,

összes lejárt tartozásuk szeptember végén 1 milliárd 289 millió forint volt. 

A Belső-Pesti Tankerületi Központnak augusztusban 154 millió forint, szeptemberben 39 millió forint, az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak augusztusban 181 millió forint, szeptemberben 230 millió forint, a Békéscsabai Tankerületi Központnak augusztusban 105 millió forint, szeptemberben 68 millió forint, a Jászberényi Tankerületi Központnak augusztusban 47 millió forint, szeptemberben 30 millió forint lejárt tartozása volt.

Vannak olyan tankerületi központok is, ahova még nem rendeltek ki költségvetési felügyelőket, de az utóbbi hónapokban nagyobb lejárt tartozásaik halmozódtak fel: a Sárvári Tankerületi Központnak augusztusban 210 millió, szeptemberben 227 millió forint volt az adóssága, a Váci Tankerületi Központ augusztusban 137, szeptemberben 54 millió forint, a Veszprémi Tankerületi Központ augusztusban 115, szeptemberben 103 millió forint lejárt tartozással rendelkezett. A Győri Tankerületi Központban az augusztusi 1 millióról szeptemberre 84 millió forintra nőtt a tartozásállomány, a Kisvárdai Tankerületi Központnál 2 millióról 70 millió forintra, olvasható a cikkben.

Kapcsolódó
1,67 milliárdért vásárolhatnak elektromos autókat a tankerületek
Az illetékesek magyarázata: „Ezt a forrást nem lehet az iskolák felújítására felhasználni.”

Kiemelt kép: tüntetés a Belső-Pesti Tankerületi Központnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik