Belföld

NEAK-főigazgató: Idén hatezer műtét ragadt benn

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nekünk az fáj a legjobban, hogy idén hatezer műtét ragadt benn, vagyis ennyi beteg ellátása nem valósult meg és nem azért, mert nem volt rá forrás

– mondta az Economx-nak adott interjúban Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója.

Hozzátette: a szeptemberi forrásbővítéskor azok az intézmények is kaptak pluszforrást, akik nem is kérték, mert ezzel is ösztönözi kívánták a betegellátást. Az okot ő sem tudja. szerinte az elmaradt műtétek száma önmagában nem magyarázható az orvos- és a szakdolgozó hiánnyal, és eszközhiánnyal sem. „A kórházi adósságok ugyan okozhatnak féket a gazdasági vezetők gondolkodásában, de ez sem állhat az elmaradt műtétek hátterében” – magyarázza a főigazgató, aki szerint még most is a koronavírus-járvány során elhalasztott műtétek miatti lemaradást dolgozzák le az intézmények. A helyzet akkor normalizálódna, ha 36800 várakozót 60 napon belül ellátnának az intézmények.

Hozzátette, három várólista (a kiterjesztett gerincműtétek, valamint a térd- és csípőprotézis műtétek) kivételével mindenhol teljesítették a kórházak az ez évi elvárást.

A térdprotézisre kell a legtöbbet várni: 12 ezren vannak a várólistán, miközben évente tízezer műtétet végeznek el.

Vagyis egy évet kell várnia fájdalmak között a betegnek és a rendszer felelős gondozóiként semmiféleképpen nem engedhetjük ezt meg

– tette hozzá a NEAK főigazgatója.

A csípőprotézis esetében 14 700 az éves műtétszám, miközben 7600-an várakoznak, szóval van még teendő a kórházakban – tette hozzá azzal a kiegészítéssel, hogy ezeknél a műtéteknél nemzetközi szinten is elfogadott a 6 havi várakozás.

Beszélt arról is, hogy eltűntek a betegek a rendszerből, de pontosan nem tudni, hova.

Semmiképpen nem indokolnám ezzel, hogy elmaradt a betegellátás szintje a pandémia előtti időszakhoz képest

– mondja, hozzátéve, a jelenlegi időszakban azzal kell számolni, „hogy több műtétet, ellátást kell végeznünk azért, hogy a COVID időszakban keletkezett hátrányokat ledolgozzuk. Vannak szakmák, ahol nagyobb arányban érezhető, hogy csökkent a betegszám, ez a rehabilitációs terület, ahol az idősebb populáció egy része eltűnt az ellátásból.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik