Belföld

Lehallgatás, házkutatás: lecsaptak a rendőrök egy nyírségi unióspénz-osztóra

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Titkos nyomozást folytatott a rendőrség a 22 település vidékfejlesztési programjait intéző Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Egyesület tevékenységével kapcsolatban – tudta meg a 24.hu. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberei a nyáron csaptak le a szervezet egyik pénzosztójára. B. Lászlót az előzetes telefonlehallgatások, majd a házkutatás során begyűjtött információk alapján meg is gyanúsították.

Úgy tudjuk, B. László az idén került a helyi uniós pályázatok elbírálását végző bizottság tagjai közé, korábban több cikluson keresztül fideszes polgármester volt a megye egyik településén, majd a Pénzügyminisztériumnak is dolgozott.

A rendőrség megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy az egyesület ügyében büntetőeljárás van folyamatban. Bár azt is kérdeztük, hogy pontosan mivel gyanúsítják a férfit, illetve hogy vannak-e további érintettjei az eljárásnak, a kapitányság azt írta, hogy a nyomozás érdekeire tekintettel jelenleg nem adnak ki részletesebb tájékoztatást.

Tasi Sándor, az egyesület elnöke szintén megerősítette a nyomozás tényét. Tasi, aki a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés fideszes alelnöke, azt is elmondta, hogy a hónapok óta zajló eljárásban már őt is meghallgatták tanúként. Hozzátette, hogy a rendőrség tőle főként az egyesület eljárásrendjéről érdeklődött, és minden szükséges dokumentumot a nyomozók rendelkezésére bocsátott.

Kiss Gábor / MTI Tasi Sándor

Tasi információi szerint a rendőrség azt állítja, hogy pénzt kérhettek vissza a megítélt támogatásból, az ügy azonban nem nagy összegekről szól. A rendőrök két programot vizsgáltak, az egyik egy turisztikai jellegű pályázat volt, a másik egy eszközbeszerzés. Az utóbbit Tasi tudomása szerint idő közben vissza is vonták. A politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az ügynek nincs köze a tavasszal botrányt kavaró lombkoronasétányokhoz.

A bíráló bizottságának – Tasi és B. László mellett – ugyanis tagja az a Filemon Mihály is, akiről márciusban derült ki, hogy miután 60 millió forintos uniós támogatást nyert egy lombkoronasétány megépítésére, a szerkezetet olyan területen állította fel, ahol előtte tarvágást végeztek, vagyis sem lomb, sem fa nem volt a közelében. Nyírmártonfalva fideszes polgármestere akkor azzal válaszolt az őt ért kritikákra, hogy az uniós pályázatban nem szerepelt olyan előírás, amely megszabta volna, milyen magas erdőnek kell lennie a lombkoronasétány körül. Később arra is fény derült, hogy Filemonhoz hasonlóan Tasi és a környék kormánypárti országgyűlési képviselője, Tasó László is nyert hasonló összeget lombkoronasétány-építésre.

Tasi Sándor ugyanakkor jelezte, hogy a lombkoronasétány-beruházásokat nem LEADER-pénzből, hanem más uniós forrásból finanszírozták.

Civisbiciklis / Facebook

A LEADER az Európai Unió legrégebben működő támogatási programja Magyarországon. A vidékfejlesztésére szánt kisebb összegek szétosztásához olyan szervezetrendszert alakítottak ki, amelyben a helyi politikai és gazdasági szereplők, valamint a civil szervezeteknek is helyet kaphattak. Ezek az úgynevezett „helyi akciócsoportok” pályáztatás útján osztják szét a forrásokat. A támogatásokról szóló döntéseket formálisan a bíráló bizottságok hozzák meg.

A Dél-Nyírség, Erdőspuszták Egyesület 2013-ban nyerte el a helyi LEADER-akciócsoport címet, azóta az Agrárminisztérium megbízása alapján Nyíradonyban működteti az unió vidékfejlesztési irodáját. Az egyesületnek az önkormányzatokkal együtt több mint 180 tagja van, a bíráló bizottság névsorát azonban nem töltötték fel a honlapra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik