Belföld

Megsemmisítette a Kúria a debreceni CATL-beruházásra kiadott katasztrófavédelmi engedélyt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Jelen pillanatban a debreceni CATL-beruházásnak nincsen katasztrófavédelmi engedélye. A Debreceni Törvényszék ítéletét ugyanis megváltoztatta, a vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági engedélyét pedig megsemmisítette ma a Kúria – nyilatkozta a 24.hu-nak Schiffer András ügyvéd.

A korábbi országgyűlési képviselő a Facebook oldalán arról írt, hogy az általa képviselt Horváth Nándor László debreceni polgár felülvizsgálati kérelmének adott helyt a Kúria, és a hatóságot új eljárásra utasította, mivel a hatósági eljárás „a biztonsági jelentés kiegészítése tekintetében megsértette a nyilvánosságra -kifüggesztés, közmeghallgatás- vonatkozó szabályokat”. Schiffer kérésünkre kicsit bővebben kifejtette a Kúria indoklását:

A hasonló eljárásokhoz hozzátartoznak a nyilvánosság bevonására vonatkozó szabályok, tehát ebben az esetben az iparbiztonsági jelentés. Miután a közmeghallgatásra kiderült, hogy ez kiegészítésre került, így az iparbiztonsági jelentés kiegészítését ki kellett függeszteni és így lehetett volna közmeghallgatásra bocsájtani. A Kúria az ítéletével azt állapította meg, hogy ugyan a biztonsági jelentés vonatkozásában betartotta a beruházó a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat, csakhogy közben született egy kiegészítése a biztonsági jelentésnek, melynek ráadásul az egyik pontja olyan anyagokra, olyan veszélyes anyagokra vonatkozik, mely nyilvánvalóan érinti a lakosságot, így a felperes állampolgárt is. Ennek vonatkozásában nem tartották be a nyilvánosságra vonatozó szabályokat.

A CATL 2022 decemberében kezdte meg a termelést első európai üzemében, a közép-németországi Türingiában. Debrecenben tervezik megépíteni Európa legnagyobb akkumulátorgyárát, amely reményeik szerint 2-3 éven belül már termelne és a kapacitása elérné a 100 GWh-t évente.

Tavaly ősszel jelentette be a magyar kormány, hogy a CATL-é az ország történetének legnagyobb beruházása lesz, értéke elérheti a 7,9 milliárd eurót, egyúttal 9000 új munkahelyet teremthet. A debreceni lakosok nagy része viszont erősen ellenzi a beruházást, olyannyira, hogy egy felmérés szerint az akkugyárellenes hangulat kifejezetten rosszat tett a Fidesz népszerűségének.

Kapcsolódó
A kínai akkugyár miatt lemerülőben a Fidesz népszerűsége Debrecenben
A többség ellenzi a beruházást, a helyi választók kevesebb mint harmada szavazna csak a Fideszre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik