Belföld

„Értelmetlen az árral szemben úszni” – nem épül kikötő Balatonakaliban a volt kemping elé

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Miután a helyi közösség nagyobb része ellenezte a beruházást, az önkormányzat sem támogatta a projektet. Ettől függetlenül a beruházó dönthetett volna az építés mellett, de nem akart szembe menni a többség akaratával.

Tisztelettel vesszük a véleményeket, többel egyet is értek, és a kikötőfejlesztési szándékunktól el is állunk – nyilatkozta a 24.hu-nak Süle Gábor a M.I.D. Kft tulajdonosa. A cég azzal a szándékkal érkezett Balatonakaliba, hogy a volt Holiday Kemping területén épít egy 16 szobás apartmanhotelt, menet közben pedig jött az ötlet, hogy egy kikötőt is létesítenének a területen úgy, hogy egy 60 méteres partszakaszt átadnának a közösség számára.

A Koncz Imre polgármester által vezetett önkormányzat előbb egy lakossági fórumot hívott össze, melyen bemutatták a terveket, majd közvélemény-kutatást tartottak. Egy hetet biztosítottak mindenkinek, hogy szeptember 26-tól október 9-ig jelezze támogató, vagy ellenző véleményét, illetve megnevezze érveit az ellenzés vagy a támogatás mellett.

Összesen 145 érvényes szavazatot adtak le, ebből hatvan támogatta az építést, 85 pedig ellenezte, vagyis közel hatvan százalék ellene volt. Az önkormányzat értékelése szerint a közvélemény-kutatás reprezentatívnak nevezhető, hisz a 730 állandó lakossal bíró üdülőtelepülés állandó lakosságának közel 10 százaléka véleményt nyilvánított, jelentős számú ingatlantulajdonossal együtt. A helyi lakosok többsége egyébként támogatta a beruházást, viszont a nyaralótulajdonosok ellenezték.

Balatonakali Község Önkormányzata A Balatonakalira tervezett vitorláskikötő látványterve

Az önkormányzat végül azt a döntést hozta, hogy „a jelenlegi információk birtokában, ismerve a helyi közösség határozott álláspontját, ami jelentős mértékben a tervezett beruházás ellen szól, önkormányzatunk nem tudja támogatni a tervet”. Ahogy egyébként a polgármester is hangsúlyozta korábban, az önkormányzat semmilyen szempontból nem hatóság, nincs engedélyező jogköre, magyarán az önkormányzat álláspontjától függetlenül nyugodtan megépíthetné a kikötőt a M.I.D Kft.

Értelmetlen az árral szemben úszni

– reagált a 24.hu-nak a közvélemény-kutatás eredményére és az önkormányzat álláspontjára Süle Gábor. Hozzátette: éppen azért kérdezték meg a helyieket, hogy tudjanak nyilatkozni, elmondhassák a véleményüket. Szerinte ezekkel a közvélemény-kutatásokkal azonban általában az a probléma, hogy aki ellenzi a projektet, az mindenképpen kitölti, aki pedig támogatja, az nem feltétlenül.

Mindenesetre sok értékelhető, megfontolandó véleményt olvasott a tervezett beruházásról. „Sok esetben még egyet is értettem, sok építő kritika volt. Családunkon belül is megosztó volt a fejlesztési terv” – mondta Süle, akinek a tóparti területen van is egy saját ingatlanja. Attól viszont nem zárkózik el a vállalkozó, hogy

ha mégis elmozdulna a hangulat egy olyan irányba, hogy a közösség szeretné ezt a fejlesztést, amely a partszakasz megnyitását is magába foglalja, akkor akár partnerek vagyunk abban is, hogy egy kisebb léptékű beruházás szülessen. De hangsúlyozom, hogy cégünk nem kíván lépést tenni ennek irányában.

Süle Gábort kérdeztük a nád visszatelepítésével kapcsolatban is, miután a volt kemping területén 150 méter hosszan és 8-12 méter szélességben tűnt el a kiemelten védett nádas jelentős része még évekkel ezelőtt. Süle hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárás a végére ért és az üdülőparkot fejlesztő SSS Group Kft.-t – melynek a vállalkozó a projektigazgatója – nem vonták felelősségre.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy:

a területen jelenleg természetvédelmi szakértő tervei alapján kiadott természetvédelmi engedély birtokában zajlik a nádasterület rehabilitációja.

Ezt Süle Gábor is megerősítette, annyi kiegészítéssel, hogy még egy mederkezelői hozzájárulás is kell, így teljes körűen lehet majd helyreállítani a nádast.

Bielik István / 24.hu Balatonakali partja 2019-ben.

A vállalkozót arról is kérdeztük, hogy milyen megfontolásból döntött úgy a cége, hogy megmenti a balatonakali postát. Merthogy ez történt: a M.I.D. Kft. ugyanis három év alatt összesen 21 millió forintot fizet ki azért, hogy a település hivatala tovább működjön.

Leszögezném, hogy a tervezett kikötőprojektnek határozottan semmi köze a posta üzemeltetéséhez. Cégünk sok helyen dolgozik és sok helyen együttműködünk az önkormányzattal. Építettünk már kerékpárutat, buszmegállót, hidat. Én már korábban jeleztem Balatonakaliban is, hogy szívesen segítjük a települést.

Süle Gábor elmondta, nyilván, ha ez a projekt létrejött volna, akkor kötöttek volna egy együttműködési szerződést, de annak már nem lett volna köze a postához, hanem parkolókat, utat építettek volna. De nincs harag, jó maradt a kapcsolat a polgármesterrel, akit Süle egy korrekt embernek tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik