Belföld

Karácsony: Ritka pillanat, hogy egyetértünk Lázár Jánossal

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Ritka pillanat: Lázár János egyetért velem

– ezzel a felütéssel kezdi keddi Facebook-posztját Karácsony Gergely. A főpolgármester a bejegyzésében felidézi, hogy a választási programjában vállalta, és 2021-ben meg is valósította: 14 éves kor alatt ingyenes a közösségi közlekedés Budapesten.Szerinte ez a lépés egyaránt szolgálta a zöld és az igazságos Budapest elérését, továbbá erősíti azt az elvet, miszerint a közösségi közlekedés egy alapvető közszolgáltatás, amit minél szélesebb körben kell elérhetővé tenni, és alapvetően közpénzből kell finanszírozni. Hozzátette: a fizetési kötelezettség alól először azokat kell mentesíteni, akik számára az valóban súlyos terhet jelent: mint például a többgyerekes családok vagy az álláskeresők, akik szintén ingyen utazhatnak Budapesten.

A megfizethető megyei bérletek bevezetése a helyközi közlekedésben nagyszerű lépés volt a kormány részéről. A minap a közlekedési miniszter a 14 éves korig tartó ingyenesség felvetésével tulajdonképpen a fővárosban működő modell teljes átvételére tett javaslatot. Csak egyetérteni tudok

– dicsérte meg a kabinetet a főpolgármester, majd rögtön bírálta is Lázárékat. „Az más kérdés, hogy a szociális kedvezmények miatti bevételcsökkenést és az infláció miatt növekvő kiadásokat a fenntartónak kompenzálnia kell. Mi ezt a fővárosban megtettük – pedig majd belegebedünk. Az állam ezt nem tette meg, ami súlyos állapotokat idézett elő a MÁV-nál és a Volánbusznál. Önmagában az keveset ér, ha a közösségi közlekedés megfizethető, jónak is kell lennie. Érdemes ebben is Budapestet követni!” – javasolja a kormányzatnak Karácsony Gergely.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik