Belföld

A Magyar Államkincstár megkérdezte az állampapír-tulajdonosoktól, tudják-e, hogy bármikor megváltoztathatják a visszaváltási feltételeket

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A Magyar Államkincstár (MÁK) az állampapírok idő előtti visszaváltási feltételeinek ismeretéről érdeklődik az állampapír-tulajdonosoknál, tudta meg a Telex. A lap több olvasója is kapott hétfőn a Webkincstár-fiókjában egy kérdőívet, melyben egy sor más kérdés mellett, a visszaváltási feltételeiről is érdeklődnek. Az erről szóló kérdés és a lehetséges válaszok így hangzanak:

  • Kérdés: Saját bevallása szerint, ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapcsolatos szabályokat?
  • Válasz1: Igen, tisztában vagyok az egyes állampapírok napi szinten meghatározott visszavételi árfolyamával és azzal is, hogy ez akármeg is változhat, ez azonban nem befolyásolja a befektetési döntésemet.
  • Válasz2: Nem, számomra nem érthető a visszavételi árfolyam működése és meghatározása.

A téma azért fontos, mert az Államadósság Kezelő Központ bármikor dönthet úgy, hogy nem a jelenleg hatályos szabályok szerint veszi vissza az inflációkövető papírt, ha valaki a lejárat előtt akarja azt pénzre váltani.

Az inflációkövető állampapírok tulajdonosai a következő egy-másfél évben magas kamatokra számíthatnak, utána viszont – a várhatóan csökkenő áremelkedés mellett – alacsonyabbakra. Vélhetően sokan 2025 első felében, vagyis a jó kamatozású időszak után megpróbálják majd visszaváltani a papírokat, amit a jelenlegi feltételek mellett egy 1 százalékos díj ellenében lehet megtenni. Azonban

a kibocsátó ÁKK bármikor dönthet úgy, hogy ezt a díjat megemeli, bármekkora értékre.

Az állampapírok évente fizetnek kamatot, de a teljes tőkerész visszaváltási díj nélkül csak a futamidő végén vehető fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik