Belföld

Demeter Szilárd: A magyar társadalom kulturális szempontból erősen matriarchális, otthon nagyjából mindenről a nők döntenek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Interjút adott a Mandinernek Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója, aki kezdésnek a Nemzeti Színházban történt baleset kapcsán arról beszélt, magától értetődő és természetes gesztus volt, hogy az elsők között állt ki Vidnyánszky Attila mellett.

Hozzátette: nem jött ukáz a nagy kulturális intézmények vezetőit egységes állásfoglalásra utasítva. Azt azonban elismerte, hogy támogató nyilatkozata után valóban érkezett egy körlevél, amelyben megkérték a Nemzeti Kulturális Tanács tagjait – köztük őt is – hogy biztosítsák támogatásukról a Nemzeti Színház igazgatóját „ebben a nem szándékosan előálló és az egész teátrumot érzelmileg megviselő helyzetben. Erre írásban azt válaszoltam, nem gondolom, hogy ez a Nemzeti Kulturális Tanács feladata volna, és nem is nagyon tehetünk semmit a maradásáért, erről nem mi döntünk, hanem Csák János miniszter”.

Reménykedik benne, hogy Vidnyánszky Attila végül folytatja majd a munkát a Nemzeti élén.

Szóba került L. Simon László menesztése is,  ami kapcsán azt mondta, a Nemzeti Múzeum elbocsátott igazgatója régi szövetségese, „annak ellenére jól tudtam vele együttműködni, hogy sok mindenben nem értünk egyet. Azért is sajnáltam a felmentését, mert úgy láttam, a Nemzeti Múzeum élén kezdett elég formátumos lenni ahhoz, hogy az intézmény, sőt az egész magyar muzeológia ügyét előrevigye. A miniszteri döntést tudomásul veszem, hiszen hierarchikus világban élünk, amelyben az intézményvezetők, illetve a munkáltatók a saját felelősségük tudatában hozzák a döntéseket. Ebbe az alsóbb szinteken lévők közül senkinek nincs, nem is lehet beleszólása.”

A „gyermekvédelmi” törvény Demeter értelmezésében azt jelenti, hogy az LMBTQ-tematikájú műveket valamilyen módon meg kell különböztetni, hogy a szülő felelősen tudjon dönteni arról, szeretne-e ilyet kiskorú gyermeke kezébe adni.

A fóliázás erről szól, nem többről. Halkan jegyzem meg, eddig is fóliáztunk könyveket, nemcsak mi, hanem egész Európa. A nagy értékű albumok például évtizedek óta így jelennek meg a nyugati könyvesboltok kínálatában, mégsem kiáltott még soha senki cenzúrát emiatt

– magyarázta Demeter Szilárd, aki egyedüli pályázó a PIM főigazgatói székére, így nagy valószínűség szerint a következő öt évben is ő vezeti majd az intézményt. A terveiről szólva azt mondta, egy fontos ügyet szeretne előremozdítani a közeljövőben, amivel „eddig nem vagy nem jól foglalkoztunk.”  Ez pedig a családanyák megszólítása kifejezetten őket célzó irodalmi-muzeológiai programokkal. Ennek kapcsán Demeter azt magyarázza az interjúban, hogy

a magyar társadalom kulturális szempontból erősen matriarchális, otthon nagyjából mindenről a nők döntenek.

Az interjú zárásában pedig arra a kérdésre, elsősorban minek tartja magát, azt válaszolta:

Az identitásomat tekintve elsősorban apa vagyok. Minden más, a munkám, a szenvedélyeim is ebből eredeztethetők: legelsősorban a gyermekem és tágabb értelemben az összes magyar gyermek számára szeretnék jobb életet, jövőt biztosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik