Belföld

Elvesztette a pert a kormány: ki kell adni az operatív törzs jegyzőkönyveit

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A Fővárosi Ítélőtábla november 23-i ítéletében a HVG-nek adott igazat a kormánnyal szemben, és a márciusi elsőfokú ítéletet megváltoztatva kötelezte az operatív törzset, hogy adja ki az üléseiről készült jegyzőkönyveket, írja a hvg.hu.

A lap tavaly indított pert, miután az operatív tözrs nem akarta kiadni a koronavírus-járvány alatt tartott üléseinek jegyzőkönyveit, arra hivatkozva, hogy „a dokumentumok még mindig döntés-előkészítő iratok”.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban csütörtöki ítéletében kimondta, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával nincs olyan további döntés, amelyet a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

A bírósági eljárást a kormány tavaly ősszel egy, ráadásul visszamenőleges hatállyal hozott rendelettel próbálta gátolni, amely szerint „a háborús veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott Operatív Törzs feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat nem nyilvános”.

Az ítélet jogerős, haár ellene az operatív törzs felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Kúriához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik