Belföld europoli

Budapestre jön Orbánnal tárgyalni az Európai Tanács elnöke

Hans Lucas / AFP
Hans Lucas / AFP

Hétfőn Magyarországra utazik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, hogy kétoldalú megbeszélést folytasson Orbán Viktorral, közölte az X-en Ecaterina Casinge, Michel szóvivője. A hvg.hu által kiszúrt posztban a szóvivő azt írta: a tárgyalások az Európai Tanács ülésének előkészítéseke jegyében zajlanak majd, a csúcstalálkozó december 14-15-én lesz.

A lap emlékeztet, hogy Charles Michel látogatásának hátterében az állhat, hogy Orbán Viktor nemrég levelet írt az Európa Tanács elnökének, amelyben a magyar miniszterelnök jelezte: Magyarország addig nem hajlandó támogatni több, az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó intézkedést, amíg Brüsszel meg nem tesz néhány lépést.

Orbán egy Ukrajnáról szóló „stratégiai megbeszélés” sürgős összehívását követelte, belengetve, hogy ha erre nem kerítenek sort, akkor Magyarország válaszul megvétózza

  • Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdését,
  • az Ukrajnának szánt újabb támogatások folyósítását
  • és az újabb (12.) oroszellenes szankciós csomagot.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik