Gazdaság

Orbán Viktor sürgős követeléssel fordult az Európai Tanács elnökéhez

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Politico szerda reggeli hírlevelére hivatkozva írta meg az Index, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek. A levélben Orbán közölte,

Magyarország addig nem hajlandó támogatni több, az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó intézkedést, amíg Brüsszel meg nem tesz néhány lépést.

Konkrétabban azt írták, Orbán egy Ukrajnáról szóló „stratégiai megbeszélés” sürgős összehívását követelte, belengetve, hogy ha erre nem kerítenek sort, akkor Magyarország válaszul megvétózza

  • Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásának megkezdését,
  • az Ukrajnának szánt újabb támogatások folyósítását
  • és az újabb (12.) oroszellenes szankciós csomagot.

Mint az Index kitért rá, a Politico hírlevele szerint Orbán azt is szóvá tette a levélben, hogy az Ukrajnának szánt európai támogatások ügye attól is függ, hogy Washington folytatja-e Ukrajna támogatását. A miniszterelnöknek a levél alapján vannak ezzel kapcsolatban kétségei.

Biztosra vehetjük-e, hogy az Egyesült Államok folytatja a támogatást? Miként képzeljük el Európa biztonsági struktúráját a háború után?

– tette fel kérdéseit az Európai Tanács elnökéhez címzett levélben a kormányfő.

A Politico szerint a levél kísérlet arra, hogy a magyar kormány megpróbáljon hozzájutni a Brüsszel által jogállamisági problémák miatt blokkolt 13 milliárd eurónyi forráshoz.

Kapcsolódó
Megkaphatja Magyarország az uniós pénzek egy részét
Cserébe a bizottság azt szeretné, hogy Orbán Viktor támogassa az év végi költségvetési kiigazítást és az Ukrajnának szánt segély kifizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik