Belföld

Lázár János szerint a legegyszerűbb, ha a külföldi építőipari cégek „leteszik a lantot”

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Kár kilincselni politikusoknál, üzletembereknél, a legegyszerűbb, ha értékesítik a vállalkozásaikat a magyar államnak, magyar vállalkozóknak, és leteszik a lantot

– üzente Lázár János építési miniszter a külföldi építőipari érdekeltségeknek a Országos Építőipari Konferencia apropóján összehívott sajtótájékoztatón. Elmondása szerint az új paksi atomblokk építési szakaszba lépett. Ehhez nagy mennyiségű betonra lesz szükség, melynek az egyik alapanyaga pedig a cement. Magyar kézben még sincs cementgyár, ami Lázár szerint egy tarthatatlan helyzet. Mint mondta, a magyarországi külföldi cementgyárak jobban teszik, ha eladják az itthoni vállalkozásaikat, mert az elképzelhetetlen, hogy a tízmilliárd eurós paksi építkezésből ne részesedjen a magyar építőipar.

A vg.hu szemléje szerint a miniszter kijelentette:

lejárt az ideje annak, hogy a magyarok alárendelt partnerek, és hogy a német és francia cégek megszállják a hazai építőipart.

Hangsúlyozta, hogy vissza kell foglalni a magyar építőipari piacot, a Nyugatnak pedig tudomásul kell vennie, hogy Magyarország gazdagabb és erősebb akar lenni.

Ugyan Lázárra erre nem tért ki, de hamarosan lesz magyar kézen levő cementgyártó: Mészáros Lőrinc egy osztrák cégtől vett cementgyárat, melyhez egy mészkőbánya is jár. A gyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement.

Lázár Magyarország három alapvető problémáját is megnevezte.

  • Úgy látja, hogy nem vagyunk sokan a Kárpát-medencében, már pedig a veszélyek korában számít a sokaság, de ezt nem migrációval, hanem intenzív családpolitikával kell elérni.
  • A 2020-as években Lázár szerint meghatározó, kinek mekkora a hadserege, de mi még nem vagyunk elég erősek – ezért hajtanak végre hadiipari reformot.
  • Nem vagyunk elég gazdagok sem: Magyarország közepesen fejlett ország, az EU-átlag 80 százalékát éri el, ám Lázár kifejtette, hogy ezt tudjuk növelni, ha bizonyos ágazatokban erősítjük a szuverenitását. Hozzátette: erről szól a novemberben elfogadott és azóta hatályba is lépett beruházási kerettörvény, valamint az építészeti törvény, amelyet várhatóan december 12-én fog elfogadni a parlament.
Kapcsolódó
Új lehetőséget nyitott Lázár János a dohánypiacon
A vendégmunkások fognak örülni neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik