Közélet

Új lehetőséget nyitott Lázár János a dohánypiacon

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Jelentős szigorításokat tartalmaz a nemzeti dohányboltokat és a trafikkoncessziót is szabályozó dohánytörvényhez kedden este Lázár János építési és közlekedési miniszter által benyújtott módosító javaslat, írja a hvg.hu.

A lap cikke szerint lényegi változtatás, hogy az eddiginél szélesebb körben lesz alkalmazható a koncessziós pályázat mellőzésével, vagy még “ellátatlan” településen “kijelölés útján” a dohánykereskedelmi jogosultság gyakorlása, vagyis a dohánybolt-üzemeltetés.

Emellett jelentősen, kamatos kamat-jelleggel nőnek a szabálysértő dohánykoncesszió-tulajdonosok szabálysértései után kiszabható bírságok összegei. A jövőben a tervezet szerint a bírság mértéke legalább egymillió forint, minden további jogsértés esetén a bírság mértéke az előző bírság mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint.

Van azonban egy új lehetőség, egy piaci résre vonatkozó újdonság is a szövegben, szúrta ki a hvg.hu. Eszerint

az izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók kényelmének és jólétének biztosítása érdekében fontos biztosítani számukra a szabályozott hozzáférést a dohánytermékekhez.

Vagyis a legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas létesítményekben nyithat dohánybolt. Ennek egyébként vélhetően az állhat a hátterében, hogy a vendégmunkások ha lehet, inkább kerüljék a városokat.

Kapcsolódó
Nem kell asztalost hívni a dohányboltok kötelező átrendezéséhez
Aligha vesznek majd bármit is észre a fogyasztók a dohányboltok átalakításából, a jogszabályi változások valójában a trafikosoknak adnak plusz munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik