Belföld

„El fog bukni” – hét szervezet közös közleményben tiltakozik a szuverenitásvédelmi törvény ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A törvényjavaslat a hatalom azon törekvését szolgálja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson. Ez nem újdonság, de az eszközeik erre egyre durvábbak. Ez a törvény valójában önkényvédelmi törvény – írja közös közelményükben hét szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International, a political Capital, a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor, a Mérték Médiaelemző Műhely és az Amnesty International Magyarország.

Emlékeztetnek: a Fidesz parlamenti csoportja létrehozná a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, ami széles jogosultságokkal rendelkezik: ha azt feltételezi bármilyen szervezetről vagy személyről, hogy külföldi érdeket szolgálva Magyarország szuverenitását veszélyezteti, akkor bármilyen érzékeny adatot megismerhet és lemásolhat (ide értve a szerződéseket, ügyfelek információit, egészségügyi adatokat is), valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság elé állíthatja a szervezet képviselőit.

Senki ne gondolja, hogy ez kizárólag a kormány által évek óta kipécézett civil szervezetekkel történhet meg

– írják, hozzátéve, újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek.

Megjegyzik, egy ilyen vizsgálat, ami innentől bárki ellen elindulhat, önmagában megbélyegző, különösen azért, mert ha végén nyilvános jelentés készül, az eljárással szemben semmilyen jogorvoslat nem áll rendelkezésre.

A jogvédő és elemző szervezetek szerint a javaslat szövege „szándékosan pontatlan és tele van tágan értelmezhető parttalan fogalmakkal.” Emiatt az új hatóság bármilyen közéleti megnyilvánulásra ráhúzhatja, hogy külföldi érdekeket szolgál és ezért veszélyezteti Magyarország szuverenitását.

„Az önkényvédelmi törvénycsomag alkalmas arra, hogy elriassza azokat a bátor polgárokat  a közéleti részvételtől, akik a közösségük érdekében dolgoznak” – vélik, hozzátéve,

a törvényjavaslat nincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel, ezért el fog bukni.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik