Belföld

Nincs külön nyilvántartása a kormánynak arról, hogy hány csokos fizet büntetőkamatot meg nem született gyerekek miatt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Írásbeli kérdést intézett Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter felé Ungár Péter: mivel a családpolitika is Csák János tárcájához tartozik, az LMP társelnöke az iránt érdeklődött nála, hogy

  • hány érintettnek kellett az otthonteremtési kedvezményt kamatokkal együtt visszafizetnie, mert értékesítették az ingatlant;
  • illetve, hogy hány büntetőkamattal történő visszafizetés van azért, mert a házasságukat felbontották, vagy nem teljesítették a gyermekvállalást?

Ahogy a 444 megírta, a miniszter helyett Vitályos Eszter parlamenti államtitkár válaszolt, aki vázolta Ungárnak, hogy a kormány 2015-től az idei év szeptemberéig 754 milliárd forintot fordított a csokra, amit 233 ezer család vett igénybe, mellettük pedig 229 ezer magyar család igényelt babavíró hitelt összesen 2,228 milliárd forint értékben, november 8-al bezárólag.

Az LMP politikusának kérdéseire rátérve viszont csak annyit válaszolt:

Tájékoztatom, hogy az Ön által kért bontásban nem állnak rendelkezésre adatok, és erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség sincs.

Kapcsolódó
Nagy pluszt és több mínuszt is hoz az igénylőknek a csok plusz 2024-től
A csok plusz feltételei között a hitelösszeg jelentős megemelése nagy pozitívum, az azonnali közvetlen támogatás megszüntetése viszont negatívum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik