Belföld

HVG: Francia üzemanyag érkezhet a Paksi Atomerőműbe

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

A kormány néhány napja benyújtott határozati javaslata szerint a Paksi Atomerőműben

„új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet”

– emeli ki a dokumentum szövegéből a hvg.hu. A Lantos Csaba energiaügyi miniszter által előterjesztett, a kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelése nemzeti politikájának módosításáról szóló javaslatot kedden tárgyalja a parlament.

A javaslat szerint „a növekvő villamosenergia-fogyasztást nem lehetséges tisztán földgáz- és egyéb fosszilis bázison, illetve tisztán megújuló forrásokat felhasználó erőművekkel kielégíteni: stabil, hazai villamosenergia-termelésre van szükség olyan erőművekben, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát” A Paksi Atomerőmű ilyen alaperőmű, ezért döntöttek korábban üzemidejének meghosszabbításáról, áll a javaslatban, amely így folytatódik:

„Új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet.”

A Framatome francia nukleáris energiával foglalkozó vállalat korábban megerősítette a lapnak, hogy a magyar Energiaügyi Minisztériummal szeptemberben aláírt egyetértési megállapodásnak részét képezték az üzemanyagellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetés témakörei is. Még szeptemberben a Telex írta meg, hogy Orbán Viktor a Kötcsei találkozón arról beszélt, hogy a kormány célja az energetikai önellátás, aminek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal működjön. Konkoly Norbert, Magyarország oroszországi nagykövete másnap az orosz TASZSZ hírügynökségnek cáfolta, hogy a miniszterelnök ilyesmit mondott volna.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a francia vállalat már dolgozik a fejlesztésen, a gyors, gyakorlati megoldást azonban csak több éves távon tartják lehetségesnek, azonban Lantos javaslata már most kitér „alternatív gyártótól származó üzemanyagra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik