Belföld

Különös szolgálati rendet vezetnének be a katonaságnál

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Több tízezer katona életét forgathatja fel egy, a kormány által egy más témájú törvényjavaslatba rejtett jogszabálymódosítás, írja a hvg.hu.

Bevezetnék ugyanis az úgynevezett „különös szolgálati rendet”, amely a honvédségi állomány tagja szolgálatteljesítési idejének a hatályos törvény „általános rendelkezéseitől történő eltérő meghatározása”, és amelynek alkalmazását a honvéd vezérkar főnöke parancsban rendelheti el.

A lap értelmezése szerint a különös szolgálati rend egyelőre gumiszabálynak tekinthető, lényegében bármire és bármikor bevethető jogi lehetőségnek tűnik.

A hvg.hu szerint a jogállási törvényt régóta próbálja átírni a tárca és a vezérkar, de a fogatókönyv az lehet információik szerint, hogy azt apránként, az említett különös szolgálati rendről szóló rejtett módosításhoz hasonlóan adagolva változtatnák meg.

Így kormány- és miniszteri rendeletek sokasága várható, bár honvédségi forrásaik szerint az időszűke miatt komolytalan lenne a korábban tervezett januári átállás. Sokkal valószínűbbnek tartanak egy tavaszi, nyár elejei határidőt. Mivel a részletek nem ismertek, csak találgatják, mi marad az eddig kiszivárgott tervekből.

A hvg.hu úgy tudja, hogy megszűnne a hivatásos és a szerződéses jogviszony, helyettük egyetlen új jogviszony lesz, amit a katonával határozatlan vagy határozott időre kötnek. Mivel utóbbi lényegében megfelel a szerződésesnek, csak az átsorolás kondícióin lehet vita.

Vannak még olyan kiszivárgott javaslatok emellett, amelyeket sokan vitatnak. Ilyen például, hogy megszűnik a jelenlegi, egyértelmű kereseti szinteket tartalmazó illetménytábla és helyette sávos bérezés lenne: egy tól-ig határon belül a katona parancsnoka döntene a fizetés konkrét összegéről. A konkrét fizetési összeg meghatározásához hasonlóan nagyobb mozgásteret terveznek a jogviszony meglétéhez kapcsolódóan is, mivel azt teljesítmény értékelés alapján is meg lehetne szüntetni.

Nem lenne általános és speciális beosztás és előmenetel, hanem ehelyett minden beosztáshoz több rendfokozatot rendszeresítenének, és
a jelenleg elérhetőnél kevesebb, csak háromféle bérpótlék maradna: a katonai titkosszolgálatnál dolgozóké, a tűzszerészeké és a speciális feladat végrehajtásáért járó pótlék.

A Magyar Honvédséggel kötött tanulmányi szerződés esetén ha 6 évnél korábban távozik a seregből az illető, akkor a képzés díját vissza kellene fizetnie, és a szabadság is megszűnhetnek, helyette szolgálatmentes nap lenne, és a katonának kisebb mozgástere lenne eldönteni, mikor veszi ki ezeket a napokat, a parancsnok döntési jogköre nőni.

Kapcsolódó
A tábornokból lett ezredes újabb tábornoki kinevezéséről döntött Novák Katalin
A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik