Belföld

Novák és Pintér kirúgta az Ádert védő dandártábornokot

Dursun Aydemir / Anadolu / AFP
Dursun Aydemir / Anadolu / AFP
Tán nem véletlen, vagy legalábbis beszédes, hogy épp a Fidesz-kongresszusra időzítődött a gesztus.

Azt írja a Magyar Közlöny mai száma, hogy:

Novák Katalin köztársasági elnök „a belügyminiszter javaslatára Pomozi Sándor rendőr dandártábornok hivatásos szolgálati jogviszonyát 2024. február 10-ei hatállyal felmentéssel megszünteti”.

Lassan két éve már, hogy a Direkt36 nyomán megírtuk, hogy az Áder János köztársasági elnök és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták a terroristák ellen kifejlesztett izraeli Pegasus kémszoftverrel még 2019-ben. (A Pegasus hozzáfér a mobiltelefonok összes információjához, és távolról is képes bekapcsolni a mikrofont és a kamerát.)

A testőrök célponttá válása abból a kiszivárgott adatbázisból derül ki, melyben a kiberfegyvert kifejlesztő izraeli NSO nevű cég egyes külföldi felhasználói által kiválasztott célpontjai szerepelnek.

Az adatbázisban két testőr telefonszámát is azonosította a portál.

Egyikük az Elnöki Őrséget létrehozó és azt parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok, aki célponttá válása idején még ezredesi rangban szolgált.

A portál szerint bizalmi viszonyát a köztársasági elnökkel jól mutatja, hogy már 1999-ben is szerepet vállalt Áder védelmében. (A másik célpont Pomozi korábbi közelebbi munkatársa, az Elnöki Őrség taktikai támogató csoportját, a „kommandósokat” akkoriban vezető Viplak Attila törzszászlós, aki Ádert jellemzően a magánprogramokon és külföldi utakon kísérte, valamint az elnök családtagjait is ő védte.)

A cikk szerint a Pegasus-célpontok olyan testőrségi vezetők, akik a legrészletesebb információval rendelkeztek a köztársasági elnök és családja összes programjáról és találkozójáról, köztük a magánjellegű tevékenységeikről és külföldi utazásaikról. Pomozinál fut össze ugyanis a köztársasági elnök és családja személyi védelmével kapcsolatos összes információ.

Az Elnöki Őrséget Áder államfősége alatt irányító Pomozi a Direkt36 megkeresésére úgy reagált, hogy nem nyilatkozhat a médiának, az akkoriban már leszerelt Viplak Attila elmondta: számára az a legaggasztóbb, hogy akik őt és felettesét megfigyelhették, azok rajtuk keresztül a köztársasági elnökről és családjáról is gyűjthettek információkat.

Hogy a két testőrt hogyan választották ki, nem derült ki, a kormány hivatalos kommunikációja kimerül abban, hogy Magyarországon a megfigyelések jogszerűen zajlanak. Ugyanakkor a Direkt36 kutatásai alapján valószínűnek tűnik, hogy a lépés mögött a rendvédelmi szerveken belül dúló konfliktus áll, ami azután durvult el, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) részleteket akart megtudni Áder János programjairól.

A 2012 óta köztársasági elnök Ádert ugyanis eredetileg a TEK védte, csakhogy az elnök bizalma 2015-re súlyosan megingott az Orbán Viktor miniszterelnök egykori főtestőre, Hajdu János által irányított szervezetben, miután tudomására jutott, hogy a TEK az összes programjáról, köztük a magánjellegűekről is informálja a miniszterelnököt.

Ezt követően az elnöki testőrség szervezetileg kivált a TEK-ből, és megalakult a Köztársasági Elnöki Őrség.

E történet végére kerül most pont (pont a Fidesz kongresszusának, Orbán Viktor sokadik újraválasztásának napján) azzal, hogy Pomozi dandártábornok nem csupán állását veszíti, hanem a testületből is kisöprűzik, az őt lapátra tevő Novák Katalint pedig ismét a TEK védi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik