Belföld

Donáth Anna: Karsai Dániel ura az életének

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Momentum EP-képviselője gyomorforgatónak tartja Gulyás Gergely szavait.

Kevés fontosabb dolog van az életben, mint ragaszkodnunk és megvédenünk saját emberi méltóságunkat, és kiállni mindazok mellett, akikét kikezdik, lábbal tiporják vagy egyszerűen semmibe veszik. Emberi méltóságunk csak a miénk, ettől válunk saját életünk urává, értéket teremtő lényekké, emberré. Ha ezt elveszik tőlünk, akkor másoknak kiszolgáltatott, tárgyiasított lényekké silányul létezésünk.

Ezt írta Donáth Anna közösségi oldalán. A Momentum EP-képviselője kiállt Karsai Dániel alkotmányjogász mellett, aki az állammal szemben Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán próbál érvényt szerezni annak, hogy méltósággal fejezhesse be életét.

Donáth Anna élesen bírálta Gulyás Gergelyt. Azt írta, felfordul a gyomra attól a kendőzetlen gonoszságtól, hogy a miniszter a legutóbbi Kormányinfón „jobbulást” kívánt a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dánielnek.

Annak az embernek, aki példaértékűen küzd mindannyiunk igazáért, az alkotmányban is rögzített önrendelkezési jog gyakorlatban való használatáért. Azért, hogy emberi méltóságának megőrzése és szenvedésének csökkentése érdekében befejezhesse saját életét.

Donáth Anna nem ért egyet a kormánnyal.

Karsai Dániel haldoklik. Nagyon nehéz szívvel írom le ezeket a szavakat. Mert nem csupán szakmailag, hanem emberileg is mélyen tisztelem és becsülöm. De a saját gyászom és félelmem nem befolyásolhat akkor, amikor Karsai Dániel saját akaratára és döntésére tekintek. Ahogy az áljogászkodó kormánytagoknak sincs joguk ítélkezniük felette.

Szerinte jól meghalni az tud, aki jól élt. Akinek a munkája, sikerei, kudarcai, öröme, szenvedése nem haszontalan, aki nem vendég a saját életében, aki nem érzi úgy, hogy meg kéne tagadnia bármit önmagából.

Karsai Dániel ura az életének, és az is akar maradni annak végéig.

Donáth Anna jelezte, ha Gulyás Gergelyéknek egyszerűbb úgy, akkor ura akar lenni halálának is, ám ennek egyedül az ő döntésének kellene lennie, mert ez alapvető emberi joga, és mert nincs ennél „bátrabb és őszintébb akarat”.

A Miniszterelnökség vezetője kérdésünkre beszélt a Kormányinfón arról, hogy az emberi életről nem az embernek kell rendelkeznie, ami igaz a halálbüntetésre, eutanáziára is. Az állammal pereskedő Karsai Dániel megköszönte, hogy jobbulást kívánt neki, de felhívta a jogvégzett Gulyás Gergely figyelmét arra, teljesen téves álláspont, hogy ember életéről ember nem dönthet, ezt jelenti ugyanus az Alaptörvénybe foglalt önrendelkezési jog, ha ellenzi a halálbüntetést, az „életbüntetést” miért nem?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik