Élő Belföld

Gulyás Gergely: Bűncselekmény lesz, ha egy párt külföldről fogad el támogatást

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Vége

Véget ért a Kormányinfó, lezárjuk a közvetítést, köszönjük a figyelmet.

Nem lesz vendégmunkástörvény

Nem lesz új vendégmunkástörvény, a korábban már beharangozott idegenrendészeti törvénycsomag tartalmazza majd a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozást is, közölte a miniszter.

Mit kerestek kormánypárti újságírók a Karmelita kolostorban?

Kivel találkozott Gajdics Ottó, Bencsik András és Szalai Vivien, valamint több más kormánypárti újságíróban a Karmelita kolostorban? – kérdezte lapunk, miután a távozásukról néhány napja a Momentum tett közzé egy videót.

Gulyás nem adott konkrét választ, de azt mondta, újságírók általában sajtó-háttérbeszélgetésre érkeznek a miniszterelnök székhelyére, bár szerinte az is előfordulhat, hogy szerelem szövődött egy ott dolgozó és egy újságíró között.

Munkatársunk arról is érdeklődött, előfordulhat-e, hogy a kormánypárti lapokban megjelenő tartalmakról egyeztetnek újságírókkal, például Rogán Antal tárcájánál. Gulyás erre úgy reagált: ilyen információk Hillary Clinton stábjáról jelentek meg, a magyar kormány itt még nem tart.

Szintén lapunk kérdésére Gulyás azt is mondta, nem látta a sajtófotó-kiállítás vitatott képeit, és nem is érez késztetést arra, hogy megnézze őket. Az új igazgató feladata lesz, hogy jövőre úgy szervezzék meg a World Press-kiállítást, hogy összhangban legyen a gyermekvédelmi törvénnyel, közölte, majd elismételte: a kiállítást megnyitó Orbán Balázs elmúlt 30 éves, szerinte ezért nem volt feladata észrevételezni, hogy a képek között van, amit a gyermekvédelemi törvény alapján 18 éven aluliaknak nem mutathatnak be.

Érdemel-e köszönetet Dúró Dóra a bejelentéséért? – kérdeztük. A miniszter erre úgy fogalmazott, nem látta, hogy a kormányból bárki köszönetet mondott volna a Mi Hazánk politikusának.

Arra is rákérdeztünk, hogy mit üzen a halálos betegséggel küzdő Karsai Dánielnek, aki az eutanázia lehetőségéért küzd. Gulyás azt mondta, nem ismeri Karsait, de „jobbulást” kíván neki, illetve azt mondta, mindig bízni kell a csodában.

Hamarosan kész a szélerőművekre vonatkozó szabályozás

Mikortól lehet újra szélerőműveket telepíteni? – kérdezte a Hvg.hu. Gulyás úgy válaszolt, a szélerőművekre vonatkozó új szabályozás nagyjából kész, az alapjairól döntöttek a kormányülésen, de még néhány egyeztetésre szükség van.

A miniszter szavaiból az is kiderült, hogy koncessziós megoldást szerettek volna, mert azt tartják a leghatékonyabb eszköznek, de Brüsszel ez ügyben elutasító volt, ezért lemondtak erről.

Bűncselekmény lesz, ha egy párt külföldről fogad el támogatást

Kedden nyújtják be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, mondta a miniszter. Egy új hatóság vagy iroda jön létre, amelyik nyilvántartja a külföldről érkezett támogatásokat, de Gulyás a legfontosabb változásnak azt tartja, hogy nem csupán jogellenes lesz, de egyenesen büntetőjogi kategória, ha egy párt külföldről fogad el támogatást.

Láng Zsolt? Fürjes? Wintermantel?

Gulyás egy kérdésre elmondta, több alkalmas főpolgármester-jelöltet lát a Fideszben, a sajtóban esélyesként emlegetettek mind ilyenek. Név szerint említette Láng Zsolt volt II. kerületi polgármestert, a Fidesz fővárosi elnökét, Fürjes Balázst, aki államtitkár volt a Miniszterelnökségen, most pedig a NOB tagja és Wintermantel Zsolt volt újpesti polgármestert. Döntés azonban még nincs.

Nem került közelebb a svéd NATO-csatlakozás

Mikor ratifikálja a parlament a svéd NATO-csatlakozást? – kérdezték ismét Gulyást, miután Novák Katalin államfő újra arról beszélt, nem Magyarország lesz az utolsó ország, amelyik jóváhagyja a svédek belépését. (Rajtunk kívül ezt már csak a törökök nem tették meg.)

Gulyás mindössze annyit reagált: akkor, amikor az Országgyűlés kétharmados többsége így dönt. Gulyás egyébként úgy látja, „a svédeknek nem sürgős a dolog”, szóval nekünk sem az.

Mennyivel nő az üzemanyagok jövedéki adója?

Lehet-e már tudni, mennyivel nő az üzemanyagok jövedéki adója? – kérdezte a Mandiner.

Annyival nő, amennyivel Brüsszel meghatározta ennek legkisebb mértékét – mondta a miniszter, de a várható mértéket nem nevezte meg, mondván, hogy utána lehet nézni a számoknak.

Kik azok a civil szervezetek, aki bemehetnek az iskolákba?

Ezt az úgynevezett gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban kérdezte az Index. A törvény úgy rendelekezik, hogy – a például szexuális felvilágosítás céljából – az iskolába beengedhető civil szervezetek listáját a Belügyminisztérium állítja össze. Ilyen listát azonban 2021 vagyis a törvény elfogadása óta senki nem látott.

Gulyás szerint a szexuális felvilágosítás elősorban a szülők feladata, de ha a Belügyminisztérium akar olyan listát összeállítani, amely az iskolákban beengedhető civil szervezeteket tartalmazza, akkor meg fogja tenni. Hogy miért van benne a törvényben a lista létrehozásásnak lehetősége, ha nem állítanak össze ilyen listát, arra Gulyás a nyugat-európai példákra mutogatott, mondván Magyarországon nem szeretnének beengedni olyanokat az iskolákba, akik nem oda valók.

Gulyás: A háború legnagyobb támogatója ma a Soros család

Az Origó újságírója azt kérdezte, mit szól a miniszter Alex Soros ukrajnai látogatásához. Gulyás Gergely válaszában úgy fogalmazott:

Pontosan tudjuk, hogy a háború legnagyobb támogatója ma a Soros család.

Szeirnte érthető, hogy Ukrajnát valahogy kárpótolni kell, amiért az orszokkal szembeni háborúban emberáldozatokat vállal.

A migráció és a terrorizmus kapcsolatáról, az embercsempészettel való összefüggéséről azt kérdezte az Origó,  Brüsszlben vajon látják-e a problémát. Gulyás szerint Brüsszel döntésképtelen, ezért tagállami döntésekkel kell megvédeni Európai határait.

A napokban érkeznek a nemzeti konzultáció kérdései

A napokban érkeznek a nemzeti konzultáció kérdései – mondta Gulyás Gergely. A miniszter arról is beszélt, hogy előre lépünk a digitalizációban, vagyis: a digitális aláírást mobilon is lehet majd intézni, de a közüzemi számlákat is be lehet majd fizetni mobilon.

300 fős kibernyomozói hálózatot hoznak létre

Az online bűncselekmény egy komoly ágazattá nőtte ki magát – folytatta a kormányszóvivő.

A belügyminiszter ezért egy 300 fős kibernyomozói hálózatot hozott létre. Meg is történt a szervezetfejlesztés, ez már október elsején létre is jött. Kibernyomozói hálózat jött létre 293 fővel, a nemzeti védelmi fővel pedig 15 fő biztosítja majd, hogy a jövőben az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elkerülhetők legyenek. Az állomány tagjai részben hivatásos nyomozók. Országos lefedettséggel dolgozik a szervezet, legtöbben Budapesten vannak.

– mondta Szentkirályi. Az M1 kérdésére, miszerint hogy az online bűncselekményekből származó pénzeknek a nagy része Ukrajnába megy-e, Gulyás azt mondta, hogy ők is erről tudnak.

A kormánynak arról van információja, hogy Ukrajnába szivárog a kiberbűnözésből származó pénzek jelentős része. Folyik egy nyomozás, 20 milliárdos nagyságrendről van szó, szervezett bűnözői csoport épülhetett erre

– tette hozzá a miniszter.

Pénteken érkezik a nyugdíjkiegészítés

Pénteken érkezik a nyugdíjkiegészítés – ezt már Szentkirályi Alexandra jelentette be. Januárban ismét emeljük a nyugdíjat, hat százalékkal, februárban pedig a 13. havi nyugdíjjal is számolhatnak a nyugdíjasok – mondta a kormányszóvivő.

Gulyás: A vendégmunkások számát és munkaidejét is szigorúan szabályozzuk

Ajánlják mindenki figyelmébe a Nemzeti Konzultációt, de Gulyás egyelőre nem árulta el a kérdéseket. A migrációval kapcsolatban elmondta, az unió jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet és

Brüsszel napi bírságot akar kifizettetni Magyaroroszággal.

A kormány az idegenrendészeti törvény szigorításáról is döntött.

„Szigorúan szabályozzuk azt, hogy milyen jogcímeken lehet Magyarországon tartózkodni. Minden tartózkodás meghatározott időre szól. Aki a törvényeket nem tartja be, azt azonnal ki kell toloncolni az országból” – jelentette ki. Mint mondta, a magyar munkahelyeken amíg magyar munkaerő van, addig magyar munkaerőnek kell ezeket a pozíciókat betölteni. – Nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint ahány betöltetlen álláshely van.

Külföldi csak a magyar állam által elfogadott célból és csak meghatározott ideig tartózkodhat Magyaroroszágon. Vendégmunkás csak akkor jöhet, ha nincs magyar munkavállaló. A vendégmunkások számát és munkaidejét is szigorúan szabályozzuk. Család egyesítésre nincs mód, csak egészen kivételes esetben.

Ukrajna felvételét nem támogatja a kormány

A folyamatban lévő bővítési tárgyalásokat kell befejezni, szolidárisak vagyunk Ukrajnával, de az ország nem teljesíti a csatlakozás feltételeit – folytatta Gulyás. A kormány álláspontja szerint megkülönböztetett partnerséget fel lehet ajánlani, de felvételről nem lehet szó. A közös hitelfelvételt sem támogatja a kormány, más megoldás kell a kormány szerint.

Volt egy stratégiája az uniónak, de ez a stratégia megbukott. Először egy új Ukrajna-stratégiára van szükség.

– jelentette ki Gulyás.

Gazdasági helyzet

A kormány foglalkozott a gazdasági helyzettel, a háborúnak számtalan negatív következménye volt – kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely, aki szerint a legnagyobb ellenfél az infláció volt. Az idei év végére egy számjegyűnek kell lenni, ez volt a cél, és a kormány ezt tartani tudja, mondta Gulyás.

10 százalékhoz közeli érték lesz, ez holnap kiderül

– tette hozzá a miniszter. A decemberi infláció hét egész néhány tized lesz Gulyás szerint. Az OECD tanulmánya szerint itthon nőtt az utóbbi időben leginkább a reálbér.

Jelentős minimálbér-emelés lesz a jövő év elején – jelentette ki Gulyás. Hozzátette: a jövő évben Magyaroroszágon lesz a legnagyobb növekedés a régióban.

Súlyos brüsszeli kérdések

Brüsszelben súlyos kérdések vannak napirenden – ezzel a szöveggel jelentkezett be Orbán Viktor a szerdai kormányülésről. A miniszterelnöki bejegyzésben hozzátették:

a rezsicsökkentést eltörölnék, a kamatstopot megszüntetnék, az ukránoknak még több pénzt adnának a brüsszeli bürokraták. Ideje, hogy a magyar emberek hangját is meghallják! Ezért indítunk nemzeti konzultációt.

Gulyás Gergely csütörtökön 13:00-tól tart Kormányinfót.

Olvasói sztorik