Belföld

Rogánék létrehoznak egy új hatóságot

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

Egy újabb állami hatóságot hoznak létre az Országgyűlésnek benyújtott friss törvényjavaslat alapján – szúrta ki a hvg.hu. A digitális államról és a digitális szolgáltatások egyes szabályairól szóló törvénytervezet adja meg a törvényi keretet a már korábban bejelentett, jövőre induló Digitális Állampolgárság Programhoz (DÁP).

A részletekről és a tervezett DÁP mobilapplikációról legutóbb Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter árult el részleteket az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, ahol azt is elmondta, hogy a DÁP bevezetéséhez szükség lesz egy újabb alaptörvény-módosításra is, ám azt még nem nyújtotta be a kormány a parlament elé.

A DÁP lényege – Rogán megfogalmazása szerint –, hogy az azonosítás, az igazolvány és az állam a mobiltelefonunkba költözik. Felhasználói oldalról azért lesz jó digitális állampolgárnak lenni, mert az érintett a telefonjával bármikor igazolhatja személyazonosságát, ráadásul egy gombnyomással rendezheti a fizetnivalóit az állam felé egy központi mobilalkalmazáson keresztül. A miniszter arra számít, hogy jövőre kevesebb mint 1 millió, 2025-ben viszont már 3–5 millió felhasználója lesz a programnak. Rogán már októberben bejelentette, hogy a digitális állampolgársággal összefüggő törvényi szabályozásokat novemberben nyújtják be az Országgyűlésnek, és szeretné, ha a jogszabályt még december közepéig elfogadnák, így az jövőre hatályba is léphetne.

Ezt a törvénycsomagot nyújtotta be kedden a kormány az Országgyűlésnek, és ebben szerepel a Digitális Szolgáltatások Felügyeletének létrehozásáról szóló passzus. Az újonnan felállítandó hatóság a digitális állampolgársághoz, a digitális szolgáltatások igénybevételéhez való jog gyakorlati érvényesülését felügyeli, továbbá a digitális szolgáltatások biztosítását ellenőrzi majd. Az új szervezet ellenőrzi az együttműködési kötelezettségek betartását, és eljár azok megsértése esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik