Belföld

Hamarosan kiszabadul a börtönből Bene Krisztián, a lúgos orvos – reagált a BVOP

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Néhány hónapon belül szabadulhat a börtönből Bene Krisztián, a lúgos orvosként elhíresült férfi, aki bő tíz évvel ezelőtt, maró folyadékot öntött a volt párjára, Renner Erikára, mert a nő nem akarta folytatni a kapcsolatukat.

A Blikknek az üggyel kapcsolatban Renner Erika arról számolt be, hogy bár szeretné tudni a férfi szabadulásának pontos dátumát és a körülményeket, egyetlen hivatalos szerv sem adott még neki semmilyen tájékoztatást.

„Más európai uniós országokban a sértettet az elkövető szabadulásáról időben tájékoztatják, illetve egy védelmi határozatot is küldenek, amiben részletezik, hogy ha megjelenne, hova kell fordulni és mit tehet az ember. Magyarországon viszont nekem kell mindennek utánamennem. Két hónapja küldtem levelet a megfelelő helyre, de még válaszra sem méltattak” – mondta a lapnak Renner, hangsúlyozva, hogy a jogerős ítélet kimondta, Benének nem csak a tette, de a személye is veszélyes a társadalomra.

A nő elmondta továbbá, hogy bár még szüksége lenne néhány esztétikai és plasztikai műtétre, ma már normális életet tud élni. Nyolc évig járt pszichológushoz és különböző terápiákra, amiknek köszönhetően fel tudta dolgozni a bűncselekményt, de mint fogalmazott, „azt nem, hogy a rendszer mit művelt velem”.

Renner Erikát 2013. március 12-én támadta meg otthonában a korábbi párja, Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója. Megkötözte a nőt, elkábította, majd maró lúgot locsolt a nemi szervére és annak környékére. Benét hosszas kálvária után 2018-ban jogerősen 11 év börtönbüntetésre ítélték, továbbá örökre eltiltották a hivatásától. A 25 milliós kártérítés megfizetésére is kötelezett férfi a jó magaviselete mellett hét és fél év után szabadulhat, amelyből lejön az előzetesben letöltött 19 hónapja – emlékeztet a Blikk.

Megkerestük a BVOP-t, hogy megtudjuk született- e már döntés arról, hogy mikor szabadulhat az elítélt feltételesen, és ha igen, akkor körülbelül mikor engedik ki. De azt is megkérdeztük, hogy mennyi idővel előtte tájékoztatják minderről az áldozatot.

Válaszukban azt írták, hogy a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében.

Általánosságban annyit közöltek, hogy a sértettet és jogi képviselőjét a törvény értelmében tájékoztatják az őt érintő bűncselekményben az elítélt feltételesen vagy véglegesen történő szabadon bocsátásáról, illetve a szabadságvesztés végrehajtásának félbeszakításáról.

Az elítélt elhelyezéséül szolgáló bv. intézet a bíróság vagy az ügyészség értesítése alapján a kérelmet nyilvántartásban rögzíti, és az elítélt végleges szabadon bocsátásáról a szabadulás előtt egy hónappal, minden más esetben az értesítési kötelezettséget megalapozó esemény bekövetkezését követően haladéktalanul tájékoztatja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, amely írásban haladéktalanul értesítést küld a sértett részére az elítélt szabadon bocsátásának időpontjáról.

– közölte megkeresésünkre Makula György, a BVOP szóvivője.

Kapcsolódó
Renner Erika: Úgy érzem, most már tényleg vége
A lúgos orvos áldozata megkönnyebbült, miután arról döntött a Kúria, hogy bántalmazója börtönben marad.
Kapcsolódó
A lúgos támadó apja: Nevetséges az egész
Bene Krisztián édesanyja szerint egy koncepciós per zajlik a fia ellen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik