Belföld

Átépítik az Árpád hídi biciklisgázolás helyszínét

BKK
BKK

Jelentős közlekedésbiztonsági fejlesztések valósulnak meg Óbudán, amelynek során az Árpád fejedelem útján épülő kerékpározható útvonal új kapcsolatot teremt a Margit híd és az Árpád híd között – közölte kedden a Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatás szerint így lehetővé válik, hogy a Margit hídtól északra kerékpárral közlekedők közvetlenül is elérjék az Árpád fejedelem útja mentén található forgalomvonzó létesítményeket és a kerékpárfogalmi hálózat már meglévő szakaszait. Az építési munkák és forgalomtechnikai beavatkozások keretében átalakul továbbá a Serfőző utca–Árpád fejedelem útja kereszteződése a közlekedés veszélyeinek csökkentése, különösen a legvédtelenebb úthasználók biztonsága érdekében.

Az Árpád fejedelem útján új, egybefüggő kerékpározható útvonal jön létre a Germanus Gyula parktól a Szentlélek téren át egészen a Flórián térig. Ennek köszönhetően biztonságosan kerékpározhatóvá válik a főútvonal, a Nagyszombat utcai, illetve a Szépvölgyi úti HÉV-átjárónál lehet majd csatlakozni a már meglévő Duna menti kerékpáros útvonalhoz – részletezte a közlemény. Az új kerékpársáv segítségével könnyebben megközelíthetők lesznek a lakott területek, ellentétben a Szépvölgyi útig, majd a Tímár utcáig a HÉV-vágányok és a Slachta Margit rakpart között kerítéssel elzárt területen vezető útvonallal.

Az Árpád fejedelem útján a meglévő gyalog- és kerékpárúttal párhuzamosan új, irányhelyes kerékpársávok épülnek, növelve az objektív biztonságot, így csökkenthető a keresztutcáknál váratlan irányból érkező kerékpározók és a gépjárművezetők közötti konfliktusok száma. Az új kialakítás emellett csökkenti az állandó oldalváltási kényszert is a kerékpárral közlekedők számára.

Az Árpád fejedelem útján a szűkebb közúti sávok is a legvédtelenebb úthasználók biztonságának növelését szolgálják, mivel a gépjárművezetőket a sebességhatárok betartására ösztönzik, ami kiemelten a csúcsórán kívüli időszakban jelent kedvező változást

írták a közleményben. Több kereszteződésben – beleértve a Serfőző utcai csomópontot is – a közvilágítás fejlesztésével javul a láthatóság is.

Az összefüggő kerékpározható hálózat megvalósítását szolgálja még Óbudán a Flórián téren megvalósuló kerékpárút-átvezetés is, ami egy régóta hiányzó kerékpározható kapcsolatot teremt a Vörösvári út, valamint az Árpád fejedelem útja és az Árpád híd között.

Cél, hogy biztonságosan kerékpározható útvonal jöjjön létre a Margit hídtól a Szentlélek téren át a Vörösvári út–Körte utca–Ágoston utca csomópontig. A projekt megvalósításával egy fontos, hiányzó kerékpáros hálózati elem jön létre. Az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a kerékpározás, hanem az egyéb közlekedési módok feltételei is javulnak. A beruházás megvalósulásával több kereszteződésben és útszakaszon is lényegesen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei.

Az egyik kiemelt helyszín a Serfőző utca–Árpád fejedelem útja kereszteződése, ahol júniusban halálos kimenetelű gázolás történt – tette hozzá a cég. Akkor egy 46 éves férfit ütöttek el, amikor egy autós nem adta meg az elsőbbséget, majd júliusban az Árpád hídon gázoltak el egy biciklist. A tragikus balesetet egy spontán kialakult verseny okozta, melyben egy Mercedes és két BMW vett részt. Mindhárom jármű jelentősen átlépte a sebességhatárt. A gázolás gyanúsítottja jelenleg is letartóztatásban van.

A közúti közlekedés veszélyeinek csökkentésére a csomópontban a BKK

  • megemeli és leszűkíti az útpályát a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávban, ami elősegíti és arra ösztönzi a gépjárművezetőket, hogy lassabban haladjanak át a kereszteződésen;
  • piros útburkolati jellel teszi láthatóbbá mindkét kanyarodósávban a kerékpárút átvezetését, illetve a kerékpárral az ebbe az irányba közlekedők elsőbbségét;
  • irányhelyes kerékpársávot jelöl ki az Árpád fejedelem útján a városhatár irányába;
  • taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolatot kialakítva biztosítja az akadálymentes és biztonságos gyalogosközlekedést;
  • kicseréli a háromszögsziget aszfaltburkolatát, valamint
  • korszerűsíti a közvilágítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik