Belföld

Rácz Zsuzsa: Novák Katalin is kivolt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Terézanyu szerzője új regénye kapcsán idézte fel, miért díjazták 13 éve a jelenlegi államfőt.

A kormány retorikája szerint csak az a nő számít, aki szül három gyereket. A többiek meg kapják be!

Így nyitott a Magyar Hang Kultúrtáj podcastjában Rácz Zsuzsa, akit a „Kovácsné kivan” című új könyve kapcsán kérdeztek feminizmusról, egyenjogúságról, családbarát kormányról. Azt mondta, veszélyes, káros folyamat, ha bűnbaknak jelölik ki a gyermekteleneket.

Felidézte, amikor Novák Katalin

  • államfőként arról beszélt, hogy az állam nem hagyhatja, hogy azok járjanak jól, akik nem vállalnak gyereket,
  • illetve azt is, mit gondolt a gyermeknevelés kontra karrierépítés nehézségeiről még 13 éve.

A Terézanyu-pályázaton ugyanis egy háromgyerekes, többdiplomás nő írt a gyereknevelésről, ambícióiról, arról, hogy szeretne visszamenni dolgozni, ám legfőbb vágya mégis az, hogy végre csukott ajtó mellett pisilhessen. Csodálatosan megírta a nyomorát, különdíjat kapott érte, talán az elismerés hatására is döntött úgy végül, hogy a karriert választja. A 2010-es írás szellemisége szöges ellentétben áll azzal, amit Novák Katalin köztársaság elnökként kommunikál, amikor ő küldi vissza a nőket a konyhába, a hálószobába – tette hozzá Rácz Zsuzsa.

Az állami hírügynökség beszámolója szerint közben a köztársasági elnök Brüsszelben szerdán arról beszélt, hogy a magyar állam csökkenteni akarja a termékenységi szakadékot, de ez nem jelenthet beavatkozást senki magánéletébe, személyes döntésébe. Novák Katalin méltatta a magyar családpolitikát, amely alapján pl. a több gyereket vállalók kevesebb jövedelemadót fizetnek. Szerinte félre kell tenni a túlnépesedés problémáját, el kell kezdeni azon gondolkodni, miként növelhető a születési ráta, hogyan küzdhetők le a demográfiai kihívások Európában.

Novák Katalin beszélt a gyermektelenségről is. Szerinte elhibázott érv, ha a fiatalok az éghajlatváltozás elleni küzdelem miatt nem vállalnak gyermeket.

Nincs értelme az éghajlatváltozással foglalkozni, ha nincs jövő generáció. És ha vannak jövő generációk, akkor meg kell őrizni a bolygónkat.

Az államfő szerint a kettőnek kéz a kézben kell járnia egymással, az éghajlatváltozás és a demográfiai kihívás kérdését is meg kell oldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik