Belföld

Négyszázezres büntetést kapott a halottátvevő, aki koponyát lopott a virágosként dolgozó barátnőjének

Pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a halottátvevőt, aki tavaly ősszel emberi koponyát ajándékozott a virágárusként dolgozó barátnőjének.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a 62 éves férfi egy budapesti temetőben dolgozott halottátvevőként. Az egyik temetői virágbolt eladója rávette, hogy szerezzen neki egy emberi koponyát. A férfi “a hozzátartozó nélküli, lejárt, megszűnt sírhelyekből kiemelt, közös sírba történő újratemetésre váró emberi csontok közül” elvett egy koponyát és egy állkapocscsontot, majd átadta azokat a másodrendű vádlottnak azzal, hogy ne adja tovább senkinek.

A virágárus a koponyát egy ideig az otthonában tartogatta, de mivel egy idő után félni kezdett tőle és a környezetében is ijesztőnek tartották, továbbadta egy 35 éves férfi ismerősének. A koponya végül egy közúti ellenőrzés során a férfi kocsijának a csomagtartójából került elő. 

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy jelen ügyben elkövették az emberi test tiltott felhasználásának bűncselekményét. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, megromlott egészségi állapotát, ténybeli feltáró vallomását és az elkövetési szándék eshetőlegességét, súlyosító körülményként pedig, hogy a férfi a cselekményét foglalkozása felhasználásával követte el.

A Fővárosi Törvényszék kétrendbeli emberi test tiltott felhasználása miatt 412 ezer 500 forint pénzbüntetésre ítélte az előrendű vádlottat. Az elsőfokú döntés nem jogerős, miután a vádlott és védője fellebbezett a pénzbüntetéssel kapcsolatban.  A másik két vádlott már korábban pénzbüntetést kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik