Belföld

A katolikusok bontanák, a Pikó vezette VIII. kerület védi a Rádió egykori épületeit

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Tegnap, a törvény által biztosított hatáskörömben eljárva egy olyan határozatot hoztam a kerület helyi képviselőinek a javaslatára, amely helyi védettség alá helyezi a Magyar Rádió bontásra ítélt egykori épületeit – jelentette be Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a Facebookon.

2020 tavaszán derült ki, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a budapesti Palotanegyed egykor a Magyar Rádiónak otthont adó tömbjébe költözik, és annak nagymértékű átépítésével alakítja majd ki az új kampuszát. Október 26-án a Közbeszerzési Értesítőben az Építési és Közlekedési Minisztérium közzétette azt a tendert, ami a bontási munkák elvégzésére keres vállalkozót. A hosszú leírásból kiderül, hogy a győztesnek a meglévő tíz épületbőlnyolc épület teljes vagy részleges bontását kell majd elvégeznie. A területre annak 100 százalékos tulajdonosa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a következő napon, október 27-én kérte a bontási engedélyt.

Az eltűnő épületek, illetve épületrészek ezek szerint a következők lesznek: a központi irodaépület teljes egésze, a kazánházzal, illetve a sarkába olvasztott, mindössze hat hét alatt épült bunkerrel (1952), a Bródy Sándor utca 5-7. alatti főépület, leszámítva az utca homlokzatot és traktust, az archívum, illetve a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely a Festetics-palota szomszédságában álló egykori otthona, a tömbbelsőben lévő, D/3 jelű, négyemeletes, lapos tetős stúdiószárny, a Szentkirályi utca három épülete, a raktárként, gépházként, irodaként, illetve kiszolgáló épületként létezett D/8 jelű egység, az egykori garázssor, valamint a Pagoda, aminek esetleges újjáépítéséről eddig még nem esett szó.

A napokban a helyi civilek erősen kritizálták, hogy „társadalmi egyeztetés, nyilvános hatástanulmányok, meglévő építési engedély nélkül kiírták a közbeszerzést mindennek a bontására”. A Civilek a Palotanegyedért – akik alternatív terveket is készítettek az átépítésre, a terület hasznosítására –  tiltakozására reagálva jelentette be most Pikó, hogy helyi védettséget adtak az épületegyüttesnek, így lehetőség lesz a társadalmi egyeztetés lefolytatására.

Pikó szerint a kormány, a katolikus egyház és az egyetem az itt élők és az önkormányzat feje fölött akar dönteni az átépítésről. Az ügyben a polgármester többször is írt az illetékes miniszternek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának és az egyetem rektorának, de sikertelenül járt, egyeztetés nem indult. A politikus szerint ez ugyanakkor nem megkerülhető, hiszen a hatalmas bontási tervek hosszú időre fogják negatívan befolyásolni az itt élők életét, egy évre legalább 1600 teherautó fogja szállítani az összesen 37 500 köbméternyi bontott anyagot.

Azt szeretnénk, hogy álljanak velünk szóba

– jelentette ki Pikó András.

Frissítés

A Demokratikus Koalíció nevében Gréczy Zsolt közleményt adott ki az ügyben. A párt elvárja, hogy a kormány tekintse át a teljes beruházást, és helyezzék védelem alá a régi rádióépület megmentendő részeit, az átalakítás a nyilvánosság bevonásával, az értékek megőrzésével valósulhasson meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik